Menü

Mi kerüljön az uzsidobozba? Avagy élet a szendvicsen túl.

Hamarosan újra törhetem a fejem a gyerekeim uzsonnásdobozán, amit iskolába magukkal vihetnek, s bevallom nem a szendvicseket szeretném elsősorban csomagolni, a párizsis zsemle helyett sokkal inkább valami izgalmasabb finomságokra gondoltam.

Nincs a szendviccsel semmi baj, számtalan finom, különleges és egészséges verziója van, ám az én fiam a szendvicseket általában félig majszolja el, másik fele az olvasókönyvben végzi, így próbálok most másban gondolkodni.

Egy kis mesefigurás műanyag uzsonnás dobozkánk van, hozzáillő kulaccsal, nagyon menő. A kulacsba sokszor teát teszek vagy házi szörpöt, legtöbbször azonban vizet. Az ételes dobozka tartalmát a következő finomságokkal fogom feldobni: házi édes -gyümölcsös vagy sós-sajtos muffin, zabszelet (akár házi, akár bolti, de valami reform egészségesebb fajta), sokféleképp variálható tortilla tekercs valami hússal, sajttal vagy salátával, zabpelyhes keksz, száraz sütemény, sajtos rágcsálni való.

Volt még olyan ötletem is, hogy kókuszgolyó, melybe magokat teszek, esetleg – mivel elég nagyok már ahhoz, hogy ne kenjék össze vele a fél világot – joghurtos magvas pohárkrémek valami csatos üvegben, igaz ezt hamar el kell fogyasztani, ha romlandó van benne, bár ezzel nem lenne gond a gyerekeimet ismerve.

A tejberizs sem rossz ötlet, pici dobozkában gyümölcsökkel, lekvárral, kakaóval ízesítve, csak arra figyeljünk, hogy kanál ne maradjon otthon, különben gondot okoz elfogyasztaniuk.

Ha hétvégén sütünk sütiket, az is jó útitárs, egy linzer, kalács vagy kevert süti mindenképp feldobja a napot, akár mi is vihetjük a munkahelyünkre, ha pedig semmi sincs kéznél, egy zacskó olajos mag, diákcsemege a legjobb zsírforrás, ráadásul annyira laktat, hogy sokáig nem lesz éhes.

Az is jó ötlet, ha hagyjuk a gyermekeinknek, hogy minden élelmiszercsoportból válasszanak elemeket, majd csomagolják be ők az uzsonnát!

Nagyon tetszik az a szokás is, - bár nem étel, de aranyos gesztus -, hogy gyermekünknek kedves idézetet is teszünk a dobozkájába, vagy akár a tolltartójába, ez lehet vicces, vagy személyre szóló kis idézet, üzenet. Persze mindez megtörténhet smsben is, vagy messengeren, na de mennyivel mutatósabb és személyesebb, aranyosabb egy uzsidobozban elhelyezett meglepi üzenet!

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.