Menü

Mi kerüljön az uzsidobozba? Avagy élet a szendvicsen túl.

Hamarosan újra törhetem a fejem a gyerekeim uzsonnásdobozán, amit iskolába magukkal vihetnek, s bevallom nem a szendvicseket szeretném elsősorban csomagolni, a párizsis zsemle helyett sokkal inkább valami izgalmasabb finomságokra gondoltam.

Nincs a szendviccsel semmi baj, számtalan finom, különleges és egészséges verziója van, ám az én fiam a szendvicseket általában félig majszolja el, másik fele az olvasókönyvben végzi, így próbálok most másban gondolkodni.

Egy kis mesefigurás műanyag uzsonnás dobozkánk van, hozzáillő kulaccsal, nagyon menő. A kulacsba sokszor teát teszek vagy házi szörpöt, legtöbbször azonban vizet. Az ételes dobozka tartalmát a következő finomságokkal fogom feldobni: házi édes -gyümölcsös vagy sós-sajtos muffin, zabszelet (akár házi, akár bolti, de valami reform egészségesebb fajta), sokféleképp variálható tortilla tekercs valami hússal, sajttal vagy salátával, zabpelyhes keksz, száraz sütemény, sajtos rágcsálni való.

Volt még olyan ötletem is, hogy kókuszgolyó, melybe magokat teszek, esetleg – mivel elég nagyok már ahhoz, hogy ne kenjék össze vele a fél világot – joghurtos magvas pohárkrémek valami csatos üvegben, igaz ezt hamar el kell fogyasztani, ha romlandó van benne, bár ezzel nem lenne gond a gyerekeimet ismerve.

A tejberizs sem rossz ötlet, pici dobozkában gyümölcsökkel, lekvárral, kakaóval ízesítve, csak arra figyeljünk, hogy kanál ne maradjon otthon, különben gondot okoz elfogyasztaniuk.

Ha hétvégén sütünk sütiket, az is jó útitárs, egy linzer, kalács vagy kevert süti mindenképp feldobja a napot, akár mi is vihetjük a munkahelyünkre, ha pedig semmi sincs kéznél, egy zacskó olajos mag, diákcsemege a legjobb zsírforrás, ráadásul annyira laktat, hogy sokáig nem lesz éhes.

Az is jó ötlet, ha hagyjuk a gyermekeinknek, hogy minden élelmiszercsoportból válasszanak elemeket, majd csomagolják be ők az uzsonnát!

Nagyon tetszik az a szokás is, - bár nem étel, de aranyos gesztus -, hogy gyermekünknek kedves idézetet is teszünk a dobozkájába, vagy akár a tolltartójába, ez lehet vicces, vagy személyre szóló kis idézet, üzenet. Persze mindez megtörténhet smsben is, vagy messengeren, na de mennyivel mutatósabb és személyesebb, aranyosabb egy uzsidobozban elhelyezett meglepi üzenet!

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.