Menü

Hogyan pakoljunk be helyesen a mosogatógépet?

Nem is gondolnánk, de lehet helyesen és helytelenül is belepakolni a mosogatógépbe. Ez pedig nagyban befolyásolja az edények tisztaságát. Ha újonnan vásárolunk ilyen háztartási gépet, akkor a leírásban elolvashatjuk, a helyes használatot, sőt gyakran képekkel is illusztrálják. Na de valljuk be őszintén, ki az, aki ezt elolvassa? Mindaddig még valami hibakódot ki nem ír, de akkor is először legalább fél óráig keressük a kiskönyvet a lakásban, majd mikor már kellőképpen idegesek vagyunk, villámsebességgel lapozzuk fel az anyanyelvünknek megfelelő részt.

Ha több füzetkéből áll a leírás, akkor ismételten kezdődik a keresgélés, ha csak egy vaskos irományból, akkor egy fokkal könnyebb dolgunk van. Na de mire a lényegi részhez érünk, már csak az érdekel minket, hogy mit is jelent a mosogatógépen villogó piros jelzés. Odáig már el se jutunk, hogy a helyes bepakolást is áttanulmányozzuk. A másik véglet, akik azt gondolják, hogy minek nekik leírás, ők ezt már tudják. Pedig, ahhoz, hogy megfelelően elmosogassa a dolgainkat, nem mindegy, hogyan is helyezzük be őket. Ezért nézzünk egy kis gyorstalpalót.

A mosogatógép bepakolása kapcsán gyakran felmerül kérdésként, hogy minek melyik rekeszbe kell kerülnie, illetve mi álljon fejjel lefelé, vagy éppen ellenkezőleg. Mivel a mosogatógép nem töltődik fel teljesen vízzel, hanem úgy működik, mintha leslagoznánk az eszközöket, ezért ennek igen nagy jelentősége lehet.

Aki rendelkezik fenti evőeszköztartóval, az értelem szerűen az evőeszközöket vegyesen, és rendezett sorrendben (nem egymásra helyezve), köztük a megfelelő távolsággal kell bepakolni. Érdemes a kanalakat kicsit megdöntve berakni, így jobban tisztulnak. Aki evőeszköz boksszal rendelkezik a mosogatógép alsó tálcájában, az a villákat és kanalakat felfelé, vagyis a nyelükkel lefelé kell elhelyezni, hogy jobban érje őket a víz. A kések viszont a biztonság kedvéért az élükkel lefelé kerüljenek a rekeszbe, nehogy a kipakolás közben véletlenül megvágjuk magunkat.

A felső polcra kerülnek mindig a poharak és a bögrék, valamint a kisebb tálak. Ezeket lefelé fordítva kell berakni, hiszen alulról kapják a vizet. Ettől tisztábbak lesznek, hiszen szennyezett felületük így az alsó szórókar felé néz, és attól sem kell tartani, hogy víztócsák keletkeznek bennük. Ide érdemes még elhelyezni a fém vagy műanyag spicckanalakat, merőkanalakat és tálalókanalakat is, illetve mindenféle műanyag tálat, dobozt. Az utóbbira ugyan általában azt mondják, hogy nem moshatók mosogatóképben.

Alulra kerülnek a tányérok és a lábosok, valamint a már korábban említett evőeszköztartóba az evőeszközök. A tányérokat sosem szabad felülre tenni, még a kistányérokat sem, mivel ezeket úgy kell betenni a számukra kialakított rekeszekbe, hogy mindig a mosogatógép közepe felé nézzenek, hiszen onnan kapják a legtöbb vizet, és így lesznek a legtisztábbak. Ügyeljünk arra, hogy a tetejük ne érjen össze, mivel az is akadályt jelent a tisztításban. Akkor inkább két helyet hagyjunk ki közöttük. A terjedelmes tárgyakat a jobb súlyelosztás érdekében mindig hátulra helyezzük. Amit lehet döntve, illetve lefelé nézve helyezzünk el, hogy ne álljon meg benne a víz és a szórókar felé nézzenek.

Érdemes odafigyelni bepakolásnál arra, hogy ne rakjuk nagyon tele a mosogatógépet, így ugyanis az edények között nem tud olyan szabadon mozogni a víz, és, azok koszosak maradhatnak. A megfelelő hőmérséklet megválasztása is fontos. Az odaszáradt szennyeződésekhez a legmagasabb fokozat ajánlott, míg a napi mosogatáshoz elég a gyors program. De ha biztosra akarunk menni, akkor bepakolás előtt öblítsük át őket tiszta vízzel a csap alatt. A makacsabb ételmaradékokat pedig szivaccsal töröljük ki, ezzel óvva a gépünket is

A komolyabb gépeknél erre sincs szükség, mivel maguknak megmérik a szennyeződés fokát és a szerint válasszák meg a programot. Itt nem is ajánlják az előmosást, mert becsaphatjuk a gépet vele. Az modernebb gépekben már állítani lehet a felső és az alsó tálca magasságát is. Ha ilyen készülékkel rendelkezünk, akkor, a mosás indítása előtt mindig nézzük meg, jól van-e beállítva.

Mielőtt elindítanánk a mosogatógépet, mozgassuk meg a tálcákat, hogy megnézzük minden stabilan áll e, illetve forgassuk meg a mosókart, hogy nem akad e meg. Ugyanis ha mosás közben beakad egy kósza edénybe, akkor el is törhet.

Most pedig jön a nagy kérdés, hogy mit ne rakjunk be a mosogatógépbe. A fakanalakat, fa vágódeszkákat és egyéb fából készült konyhai eszközöket nem szabad mosogatógépben mosni, mert a rengeteg víz kikezdheti őket, és tönkreteheti a fát. Ezt tanúsítani tudom, ugyanis a fa vágódeszkámat szálaira szedte a gép, ugyanis ezeket gyakran ragasszák, ami a mosás hatására szétválik. A termoszokat is érdemes kézzel tisztítani, a forró víz ugyanis tönkreteheti a szigetelést, és így hamarabb kihűlhetnek, illetve ereszteni kezdhetnek idővel. A könnyen karcolódó alumíniumedényeknek sem a mosogatógép az ideális hely, itt könnyen megsérülhetnek.

A kínáló tálcák nagy része, a teafőzők, a kotyogós kávéfőzők, a kukták, néhány fazék, serpenyő és lábas alumíniumból készül. Szintén saját tapasztalat, hogy a fokhagyma nyomót sem érdemes géppel mosni, ugyanis az oxidáció miatt egy fekete réteg képződik rajta, ami aztán mindent befog. Olyan poharakat, csészéket, tányérokat, tálakat sem érdemes géppel mosni, amire a minta festve vagy ragasztva van, illetve kézzel készült termék. Ugyanis ezt is eltávolítja a mosogatógép, ebből kifolyólag a kedvenc mintáink köddé válnak.

Kellemetlen, amikor kinyitjuk a mosogatógépet, elkezdjük kiszedni a tányérokat, a poharakat, és szembesülünk vele, hogy több is koszos maradt. Persze, ennek rengeteg oka lehet, előfordulhat, hogy kifogyott a só, vagy rossz helyre öntötted az öblítőt, de az is lehet, hogy egyszerűen csak rosszul pakoltuk be a gépet. Ezért mindig figyeljünk oda, mit, hova, hogyan helyezünk és garantáltan csillogni fognak a tárgyaink.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.