Menü

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

A jazz több mint szó, mentalitás, de még annál is több: életminőség. Nézzük tehát, hogy a puszta kíváncsiságon túl miért érdemes még „beengedni a bőrünk alá” a jazz zenét. Az imént említett két személyes tapasztalatot a tudomány is megerősítette:

A jazz hallgatása bizony hatékony ellenszere a stressznek, mert csökkenti a nor-adrenalin termelődését. Ezáltal – mivel a stressz a memóriánk megfelelő működésének egyik legfőbb akadálya – a tanuláshoz megfelelő állapotba hozza az agyat.

És ez még nem minden: a jazz gyökereiből eredő felszabadultság (gondoljunk a zenében menedéket kereső fekete rabszolgákra), illetve a műfaj jellegzetességét adó improvizációban megbúvó felhőtlen játékosság hatással van a közérzetünkre, emeli a boldogságérzetünk szintjét is (élek a gyanúperrel, hogy a hangulatos kávézókban, éttermekben nem véletlenül szól gyakran finom jazz a háttérben). Aki pedig boldognak érzi magát, az bizonyítottan gyorsabban és könnyebben tanul, sőt, egyes kutatások szerint tovább is él – sorolja William Klemm PhD, az idegtudomány professzora cikkében.

Ha tempósabb jazzt hallgatunk, azzal a szívverésünket, a vérkeringésünket, az oxigénellátásunkat is „meglódíthatjuk”, és a komplex ritmusok, a dinamika, a rögtönzésből fakadó változatosság serkenti az agyműködést, ami szintén jó hatással van a teljesítőképességünkre.

Mint a legtöbbfajta muzsikával, a jazzel is sokat tehetünk a testi-lelki egészségünkért. A zenehallgatás az agy hipotalamusz nevű területét stimulálja, ami többek között olyan funkciókért felel, mint a légzés vagy a szívverés. (Ebből a szempontból szemlélve a dolgokat, tényleg nehéz elképzelni, hogy lehet zene nélkül élni). Elalvás előtt vagy műtétek után érdemes lassabb jazz-számokat hallgatni, a lágy jazz ugyanis fájdalomcsillapító hatású – a migrének hosszát és intenzitását is csökkentheti –, és elősegíti a minőségi alvást.

Mivel a hipotalamusz az érzelmi aktivitás központja is, a jazz a depressziós betegeknél a mentális tüneteket is enyhíti. Kutatások szerint a rendszeresen jazzt hallgatók között 25%-kal kevesebb a depresszióval küzdők száma, mint azok között, akik nem hallgatják ezt a stílust.

A jazz – ahogy fentebb említettem – jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre, sőt, az immunrendszert is segít karban tartani: félórányi jazzmuzsika már megemeli az immunoglobulin-szintet, ami erősíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.

Többek között azt, hogy valaki törekszik minél több különböző helyzetben részt venni, minél több megoldást kipróbálni – épp azért, hogy a tapasztalatai „adatbázisával” a rugalmasságának, kreativitásának és problémamegoldó képességének megágyazzon. A „jazz-agyhoz” tartozik annak belátása, hogy a tökéletes sokszor ellensége a kiválónak (értsd: a maximalizmus gyakran hátráltat abban, hogy igazán jót produkálj).

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.