Menü

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

Az aloe sok házikertészt meghódított a szívósságával és azzal, hogy jól tűri a ritka öntözést. Ahhoz, hogy jól növekedjen, ültesd az aloét terrakotta cserépbe, jó vízelvezető képességű földdel.

A legjobb, ha egyenlő arányban kevered össze a homokot és a virágföldet, vagy speciális pozsgásoknak való keveréket használsz.

A terrakotta cserép gyorsabban szárad, mint a műanyag vagy mázas edények.

Ültesd át az aloét, ha a növény a súlya miatt felborul, de egyébként nem szükséges neki túl nagy cserép; szűk helyen is jól érzi magát.

Ha egész évben meleg éghajlaton élsz, akkor az aloét a szabadban is nevelheted. A fagyos hőmérséklet elpusztítja a leveleket, de igazán a fagyott talaj miatt kell aggódnod, mivel az elpusztítja a gyökereket, és nem fognak új hajtások nőni.

A hely kiválasztásakor keress egy jó vízelvezetésű ágyást. Az aszályos időszakok kivételével nem kell öntözni az aloét. Ha hónapok óta nem esett az eső, áztasd át alaposan, majd hagyd, hogy a talaj ismét kiszáradjon.

Bónuszként az aloe időről időre magas szárú, apró, harang alakú virágokat fog hozni. Ha a virágok elhalványulnak, a szárat a tövénél levághatod.

Ha szívesen ajándékoznál aloé növényeket barátaidnak, megpróbálhatsz saját növényeket szaporítani néhány levél levágásával. A levélcsúcstól körülbelül 6 centire vágd le, majd a levágott végeket tedd le egy virágföldet tartalmazó cserépbe. Bár nem mindegyik növény fog meggyökeresedni, néhányan közülük apró új leveleket növesztenek a tövüknél. Várd meg, amíg ez az új növényke néhány centimétert nő, mielőtt újra átültetnéd.

Aloe fényigénye

Az aloe vera a világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kíméljük, a levelei könnyen elszíneződhetnek. Nyáron kihelyezhetjük erkélyünkre, kertünkbe, ahol nem éri közvetlen napfény órákon keresztül.

Aloe vera növény hőigénye

Nyáron kedveli a szobahőmérsékletet, a meleget is, de ne tegyük ki a nyári 35-40 fokos melegnek. Télen viszont biztosítanunk kell számára a hűvösebb kb. 5 fokos hőmérsékletet, így érdemes ekkor előtérbe, folyosóra helyezni, ahol nincsen radiátor.

Dél-Amerika sivatagos részéről származik, így vízigénye alacsony, elméletileg fél évet is kibírna víz nélkül. Nem szabad túllocsolni, hiszen a gyökerei elrothadhatnak. Az aloe vera öntözése akkor a legmegfelelőbb, ha a földje teljesen kiszáradt. Ez kb. nyáron 2-3 hetente egy locsolást jelent, télen pedig havi egyszer is elég.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.

Mire jó az ózongenerátor?

Az ózongenerátoros fertőtlenítésről leginkább Covid idején lehetett hallani, de vajon tudjuk ennek előnyeit-hátrányait?