Menü

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany-Pálma díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulatot vártam, mikor az utolsó mozijegyek egyikét vettem meg a párommal együtt. Nem csalódtunk, sőt messze felülmúlta a várakozásunkat: a sztori garantáltan mindenkit megérint és magával ragad.

Adott egy befutott, magabiztos, német írónő (Sandra Hüller), aki a kissé ihlet- és önbizalom-vesztett, tanár-író férje grenoble-i házában unatkozik és alkot. Azonban a férfi valahogy lezuhan, és a látássérült fiuk (a hipertehetséges Milo Machado-Graner) ottmarad a gyilkossággal vádolt nővel. A kártyák adottak, ez a bírósági per az ő történetük. A hangulat mindenkit megérint, egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedünk a székünkben.

A dráma igazi erénye, hogy nem akar egy pillanatig sem több lenni, mint ami. A zenéje tanítanivaló, a francia Alpok tája legalább annyira távolságtartó, mint a kamerakezelés. Ez a mozi nem ítélkezik, nem rágja a szánkba (és a szemünkbe) a rejtett eseményeket. Felnőttnek tekint minket. Nem egy tengertúli popcorn ürügy, itt a mélyebb izgalmak a célterület. A haláleset nyomozása csak iránytűnk, hogy egy párkapcsolat anatómiáját láthassuk.

A krimi szál napokkal később is kísérti nézőjét. Elgondolkodtat, bemászik a bőrünk alá és igazi hatást fejt ki. Elborzongunk, gondolkodunk, érzünk, egy igazi krimi filmélmény. A főhősnő szemszögéből levezényelt történet a két és fél órás hossza miatt egy kicsit leül középtájt, de ez inkább csak látszólagos, hiszen így is elfáradunk közben, teljesen leköti a figyelmünket ez a francia és angol nyelven hömpölygő érzelmi, cselekmény hullámvasút. Nem lehet eléggé dicsérni a castingot, a színészi játék első osztályú. Frau Hüller pedig egy gyengébb évben lehet bezsebelné az Oscart is. Gyaníthatóan azonban csak a Golden Globe-díjjal is jutalmazott forgatókönyv váltja idén szoborrá a jelölését. Nem baj, annak is tapsolni fogunk. Az év legmagávalragadóbb krimije az Egy zuhanás anatómiája, amit vétek kihagyni. Igazi filmélmény.

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.