Menü

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Bőrünkre a nap UV sugárzása jelenti a legnagyobb gondot, ha az általa okozott magas hőmérséklet nem lenne elég. Az UV sugárzás, azon belül is az UV-B sugarak a legkárosabbak számunkra. A jó időben előszeretettel kirándulunk, akár magasabban fekvő tájakra is, illetve szívesen húzódunk vízpart mellé, és ezeken a helyeken bizony sokkal erősebben érhet minket ez a káros behatás.

Egyik pillanatról a másikra jöhet elő bőrünkön vörös folt, mely égő érzéssel, fájdalommal jár és ez még csak a kezdet. Súlyosabb esetekben hólyagosodás is előfordulhat, melyet émelygés, hányás, hidegrázás, fejfájás, láz tünetei is kísérhetnek.

Amikor azt érezzük, hogy bőrünk ég, fáj, kivörösödött, ami első fokú égési sérülés jele lehet, akkor az első és legfontosabb, amit tehetünk, az a hűsítés és a folyadékpótlás. Érdemes többször hűsítő zuhanyt venni, de arra figyeljük oda, hogy ne áztassuk fájó részeinket borogatással. Remek krémeket, rázókeverékeket és nyugtató sprayket lehet kapni már a gyógyszertárakban és drogériákban, de ne válasszunk zsíros, a bőr pórusait eltömő kencéket, ezzel csak lassítjuk a gyógyulási folyamatot.

Ami ilyenkor nagy segítséget jelenthet, az az aloé vera, mely gyulladást csökkent és hidratál, emellett természetes gyógyír. Ez a fajta napégés pár nap alatt, a sérült bőrréteg lehámlásával gyógyul. Próbáljuk meg nem vakarni a viszkető, hámló felületet, hiszen az új bőrrétegen csúnya sérüléseket okozhatunk. A hámló réteg letépkedése se okos döntés, hiszen a még ragaszkodni kívánó felületeknél fájdalmas sebeket képezhetünk. A gyógyulási időszakban kerüljük a napon tartózkodást, vagy takarjuk el sérült bőrfelületeinket könnyű, vékony kendőkkel.

A bőr felszínén a hólyagok megjelenése már orvosi kezelést igényel, ezt ne próbáljuk meg semmivel sem otthon gyógyítani, mivel a hólyagok kifakadása váladékozással, sebek kialakulásával gyógyul, melynél a fertőződés esélye magas lehet. Ilyenkor keressük fel orvosunkat, aki fertőtlenítő és hámosító kenőcsökkel és steril kötéssel segíti a sebek gyógyulását. Előfordulhat, hogy infúziós kezelésre, antibiotikumok szedésére, igen súlyos esetben tetanuszoltásra lehet szükségünk. Semmiképpen sem legyintsünk a tünetekre, hiszen komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Fordítsunk mindig kellő figyelmet a sugárzás elleni védekezésre, arcunkat, vállainkat, karjainkat és mellkasunkat akár többször is kenjük be napvédő krémmel, így elkerülhetőek a fájdalmas égési sérülések. Amennyiben mégis megégünk a napon, figyeljük a hűsítésre, folyadékpótlásra, súlyosabb esetben pedig keressünk fel orvost.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.