Menü

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

A bőrünk színe a benne található pigment arányától függ. Az egészen fehér bőrűek nagyon kevés pigmenttel, a sötétebb bőrűek sok pigmenttel rendelkeznek. Ezt a pigmentet melaninnak nevezzük, ami aminosavakból épül fel, és a melanocita nevű sejtek termelik. A melanociták száma általában egyezik minden emberben, viszont az általuk termelt melanin mennyisége változó. Ez a kis pigment felel azért, hogy megvédje bőrünket a napégéstől. Napfény, vagyis inkább az UVA, UVB és UVC fények hatására a szervezet több melanint termel, ettől pedig megkapjuk a „napsütötte barna” színt, amire vágyunk a nyarakon.

A melasma egy melanin termelési zavar, amikor több melanin termelődik, mint szükséges, ezért sötét foltok, elszíneződések jelennek meg a dekoltázsunkon, arcunkon. Említhetjük úgy is, hogy egyfajta hiperpigmentáció, amiről Dia már nemrégiben írt nekünk:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-04-27/a-hiperpigmentacio-es-kezelese

A melasma hasonlít a szeplőkre, de a szeplők inkább genetikailag öröklődnek, a melasma pedig inkább a hormonális változással áll összefüggésben. Viszont abban megegyeznek, hogy a téli hónapokban visszahúzódnak és a nyári, napsütéses időben erősebben láthatóak. Kialakulásának pontos okát a mai napig nem sikerült kideríteni, de az már biztos, hogy nőknél azért gyakoribb az előfordulása, mert befolyással van rá a terhesség és a hormont tartalmazó fogamzásgátlók szedése általi hormonváltozás. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiakat nem érheti el ez a bőrprobléma, csupán kisebb az esélye.

Első és legfontosabb ennek a kezelésében az, hogy nagyon körültekintően odafigyelünk az UV védelemre, nem csak nyáron, hanem az év összes hónapjában. Minél magasabb faktorszámú és szélesebb spektrumú napfényvédővel kenjük magunkat. Védjük bőrünket vékony textilekkel és fejbőrünket kalapokkal, sapkákkal. A lehető legkevesebb időt töltsük a napon, vagy a szoláriumokban. Bőrgyógyászok által tesztelt bőrvilágosító krémeket, szérumokat és olajokat is használhatunk, és a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele is segíthet.

Kozmetikusok hámlasztó kezelése is sikeres lehet a foltok eltűntetésében bár a kezelés igen drasztikus módszer és nem is ajánlott mindenki számára. Mielőtt bármilyen kezelést is alkalmaznánk, keressünk fel egy dermatológust, aki segít e legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

A melasma egy gyakran jelentkező bőrprobléma, ami nem jár komolyabb egészségügyi gonddal, viszont egy erős visszajelzés, hogy nem szabad túl sok időt töltenünk a napon. Egy jól kialakított napi rutin, mindennapos fényvédelem egy jó minőségű kozmetikummal és rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el kezelésében.

Raynaud-szindróma tünetei és kezelése

A Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

Mire figyelj, ha epeköved van

Sokféle emésztőrendszeri gyulladásos betegséget ismerünk, ezekből az egyik leggyakoribb az epekő jelensége, mely kellemetlen tünetekkel járhat. Érdemes pár dologra odafigyelni, ha a betegség felüti fejét.

Hogyan végezzük el a bemelegítést?

A bemelegítés legalább olyan fontos része minden sportnak, mint maga a tényleges edzés, ugyanis ezzel készítjük fel a szervezetet és az izmokat a terhelésre. A bemelegítés mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

Mi határozza meg, hogy mekkora a fájdalomküszöbünk?

Mi a fájdalomküszöb? Azt a határt nevezzük fájdalomküszöbnek, ahol a fájdalom kezdődik. Más szavakkal az a legkisebb inger, amely már fájdalmat vált ki. A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, lehet alacsony és magas, nagyon sok tényező befolyásolhatja.

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?