Menü

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

A bőrünk színe a benne található pigment arányától függ. Az egészen fehér bőrűek nagyon kevés pigmenttel, a sötétebb bőrűek sok pigmenttel rendelkeznek. Ezt a pigmentet melaninnak nevezzük, ami aminosavakból épül fel, és a melanocita nevű sejtek termelik. A melanociták száma általában egyezik minden emberben, viszont az általuk termelt melanin mennyisége változó. Ez a kis pigment felel azért, hogy megvédje bőrünket a napégéstől. Napfény, vagyis inkább az UVA, UVB és UVC fények hatására a szervezet több melanint termel, ettől pedig megkapjuk a „napsütötte barna” színt, amire vágyunk a nyarakon.

A melasma egy melanin termelési zavar, amikor több melanin termelődik, mint szükséges, ezért sötét foltok, elszíneződések jelennek meg a dekoltázsunkon, arcunkon. Említhetjük úgy is, hogy egyfajta hiperpigmentáció, amiről Dia már nemrégiben írt nekünk:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-04-27/a-hiperpigmentacio-es-kezelese

A melasma hasonlít a szeplőkre, de a szeplők inkább genetikailag öröklődnek, a melasma pedig inkább a hormonális változással áll összefüggésben. Viszont abban megegyeznek, hogy a téli hónapokban visszahúzódnak és a nyári, napsütéses időben erősebben láthatóak. Kialakulásának pontos okát a mai napig nem sikerült kideríteni, de az már biztos, hogy nőknél azért gyakoribb az előfordulása, mert befolyással van rá a terhesség és a hormont tartalmazó fogamzásgátlók szedése általi hormonváltozás. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiakat nem érheti el ez a bőrprobléma, csupán kisebb az esélye.

Első és legfontosabb ennek a kezelésében az, hogy nagyon körültekintően odafigyelünk az UV védelemre, nem csak nyáron, hanem az év összes hónapjában. Minél magasabb faktorszámú és szélesebb spektrumú napfényvédővel kenjük magunkat. Védjük bőrünket vékony textilekkel és fejbőrünket kalapokkal, sapkákkal. A lehető legkevesebb időt töltsük a napon, vagy a szoláriumokban. Bőrgyógyászok által tesztelt bőrvilágosító krémeket, szérumokat és olajokat is használhatunk, és a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele is segíthet.

Kozmetikusok hámlasztó kezelése is sikeres lehet a foltok eltűntetésében bár a kezelés igen drasztikus módszer és nem is ajánlott mindenki számára. Mielőtt bármilyen kezelést is alkalmaznánk, keressünk fel egy dermatológust, aki segít e legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

A melasma egy gyakran jelentkező bőrprobléma, ami nem jár komolyabb egészségügyi gonddal, viszont egy erős visszajelzés, hogy nem szabad túl sok időt töltenünk a napon. Egy jól kialakított napi rutin, mindennapos fényvédelem egy jó minőségű kozmetikummal és rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el kezelésében.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!