Menü

Miért okoz az éhség agressziót?

Miért okoz az éhség agressziót? Tudományos magyarázat van az ingerültségre! Nemcsak az éhes férfival nehéz szót érteni, nálunk nőknél is frusztráltságot, dühöt, agressziót, idegességet válthat ki, ha éhesek vagyunk. A jelenségnek az angol nyelvben már neve is van: hanger - mely az anger (harag) és a hungry (éhes) szavakból alakult ki. Erről korábban már írtunk oldalunkon:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2018-07-01/hangry

Miért okoz az éhség agressziót?

Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy az agy az egyik legtöbb energiát felhasználó szervünk: átlagosan a napi kalóriabevitelünk 20-30%-át emészti fel. Ha egy ideje már nem ettünk, a vércukorszint csökkenni kezd, a szervekhez kevesebb energia jut el. Ha pedig a vércukor egy bizonyos szint alá süllyed, megindul a kortizol- és az adrenalintermelés.

A kortizol másnéven stresszhormon, s mivel megindul ennek termelődése, így az éhség ingerültséget, dühöt vált ki.

Mit tehetünk ez ellen?

Mielőtt mindenkit megbántunk a környezetünkben, először is érdemes úgy tervezni a napot, hogy ne csak a három főétkezés férjen bele, hanem legyen nálunk még két kisebb étkezésre való étel is, legyen az egy banán vagy egy kis zacskó mogyoró, diákcsemege, utóbbi elég jól telít is.

Megoldás a müzliszelet, a keksz, az olajos magok, a gyümölcs. A csoki nem annyira szerencsés, mert hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan vissza is fog zuhanni.

Tény, hogy az éhségérzetünk befolyásolja a hangulatunkat.

Friss kutatások bizonyítják, hogy az éhség, azért van hatással a hangulatunkra, mert többek között a szervezetünk olyan területeit aktiválja – például az idegrendszert és a hormonrendszert –, amik többek között az érzelmeink kialakulásáért is felelősek.

De akkor miért nem eszünk, ha csak ennyi kell?

Mert van, hogy nem mindig megoldható. Mondjuk azért, mert dolgozunk és nincs rá idő, vagy csúszunk a vacsorával vagy a felgyorsult életünkben néha erre sem tudunk időt szakítani.

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy megértsük a nem túl bonyolult folyamatot: minél több idő telik el az utolsó étkezés után, a tápanyagszint úgy csökken a vérben. Leesik a vércukrunk. Az agynak glükózra lenne szüksége, de mivel ezt nem kapja meg, stresszhormonokat szabadít fel, ezért nem tudunk önkontrollt gyakorolni magunk felett. Tele hassal, azonban már ritkábban morcos az ember.

Ha olyankor eszünk, amikor még csak “normálisan” vagyunk éhesek, hosszú távon jótékony hatással van a testsúlyunk megőrzésére, mert ilyenkor nyugodtabban, lassabban eszünk, és ennek eredményeként nem esszük túl magunkat. Ha azonban kimarad egy vagy több étkezés, garantáltan idegesen, hangulat-ingadozásokkal és falásrohamokkal fog végződni az a napunk.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.