Menü

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

  • Dátum: 2024.09.13., 10:02
  • Szabó Máté
  • pexels.com

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

A magyar rendőrség Mátrix hírek című kiadványából könnyedén megtudható, hogy 2024 első felében 4956 darab online bűncselekményt követtek el Magyarországon. Az ORFK leírása szerint a leggyakoribb esetek közé tartozik, amikor a csaló banki ügyintézőnek adja ki magát, és az áldozatot ráveszik arra, hogy megadja a banki adatait. Népszerű internetes átverések közé tartozik még az SMS-sel való félrevezetés, amikor valamelyik szolgáltató nevében próbálnak adatokat megszerezni, valamint befektetésekkel olyan területeken kínálnak vonzó ajánlatokat, mint például a kriptovaluták, vagy éppen csomagküldő szolgálatok nevét használják fel az adatok megadására. Emellett egyfajta kakukktojás a marketplace típusú visszaélés, amely egy olyan módszer, hogy a csaló a közösségi médián keresztül próbál áldozatokat megtéveszteni és anyagi haszonra szert tenni. Tehát ezek a hamis hirdetések, amikor például előleget akar valaki kérni azért, hogy megmutasson egy személyautót, vagy legtöbbször lakást.

Miért lehet ezeknek bedőlni?

Először is mert valós. A telefonos csalások annyira hihetőek, hogy egy tanult felnőtt ember is áldozatul eshet ezeknek. Például a csalók legtöbbször úgy hívnak, hogy: mondanak nevet, azonosítószámot, és stresszhelyzetbe kényszerítenek, miszerint például történt egy külföldi vásárlás a kártyáddal, a bank ezt észrevette, és emiatt keresnek, egy komplett szöveget építenek fel az átveréshez. Majd már azt is kidolgozzák, hogy az adataidat ne telefonon, hanem egy SMS-ben kapott linken keresztül add meg. Emellett a pénzügyi csalások gyakran hamis hirdetések formájában jelennek meg, ahol a csalók nem létező vagy rossz minőségű termékeket kínálnak eladásra. Az áldozatokat általában vonzó árakkal csábítják vásárlásra, így előre kifizetik a termékeket, amelyek azonban soha nem érkeznek meg, vagy nem felelnek meg a hirdetésben ígérteknek. Gondoljunk bele, látunk egy internetes oldalon egy terméket, minden hihető, rendesen kidolgozott az oldal, kifizetjük a terméket, majd az sohasem érkezik meg. Utólag persze lesznek előjelek, de ezek a folyamat alatt aligha jutnak eszünkbe, ha jól építik fel. Fontos, hogy mind a pénzintézetek, mind a rendőrség részéről megtörténjen a lakosság edukációja, és ezt több platformon is csinálni kell, hogy minél több emberhez eljussanak, különösen az idősekhez

Hova fordulhat az áldozatul esett polgár?

Szinte az összes nagyobb városban fenntart a rendőrség kibernyomozói egységet, ami ezen ügyekkel elsődlegesen foglalkozik. Továbbá 2022-ben a rendvédelem csatlakozott a KiberPajzs elnevezésű együttműködéshez, hogy növeljék a lakosság digitális biztonságát, ami még egy felnőtt ember számára is rengeteg hasznos információt tartogat. A cikk írásakor én magam is ránéztem az oldalra, és rengeteg hasznos telefonszám megtalálható itt, valamint a csalástípusok részletes leírása, és felismerése is megtalálható az oldalon. 2023-ban pedig egy országos kibernyomozói hálózat alakult ki a rendőrségen belül, hogy még hatékonyabban lépjenek fel a bűnözőkkel szemben. Valamint a rendőrség a Mátrix Projekten keresztül kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Amiatt is fontos ezen kezdeményezéseket megtenni, mert a kiberbűncselekményeknek nincsenek határai, az elkövetők távol is élhetnek az áldozattól, gyorsan mozognak, az elkövetés helyét gyakorlatban nem lehet visszakövetni. Mondhatni, hogy a megelőzés, és az edukálás ugyanolyan fontos, mint az elkövetők elleni fellépés.

Mit tehetünk?

Ha valami gyanúsat tapasztalunk, akkor lépjünk kapcsolatba az érintett céggel, akinek a nevével a gyanúd szerint visszaéltek. Valamint ne nyissuk meg olyan üzeneteket, amelyek minden bizonnyal átverési szándékkal érkeztek! Ha illetéktelenek kezébe kerültek az internetbanki vagy a mobilbanki belépési adataid, akkor azonnal tiltsd le a belépést a valódi banki felületen keresztül belépve. A legtöbb pénzintézetnél ez a lehetőség a Beállítások menüpontban található. Így innentől nem tudnak hozzáférni a számládhoz, azonban te sem fogsz tudni belépni. A hozzáférést később újra aktiválhatod, a számlavezető bankod instrukciói szerint. A legtöbb banknál ezt személyesen tudod megtenni valamelyik bankfiókban. Amennyiben nem a belépési adataidat, hanem a bankkártyád adatait szerezték meg, akkor ne az internet- és mobilbank belépést tiltsd le, hanem a bankkártyádat. Ezt egy "Kártyáim", "Kártyák" vagy hasonló elnevezésű menüpontban keresd.

Ha úgy érzed, hogy itt egy tényleges bűncselekmény áll fenn, vagy legalábbis azt próbáltak veled szemben elkövetni, akkor személyes vagy telefonos bejelentést tehetsz a lakóhelyed szerinti illetékes rendőrkapitányságon, vagy e-mailben is. Például a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak ez az ügyeletes e-mail címe: ugyelet.csongradmrfk@csongrad.police.hu. Összességében az internetes csalások egyre elterjedtebbek és változatosabbak, ha körültekintően és tudatosan használjuk az online teret, akkor számos olyan lehetőséget rejt magában, amelyek kényelmessé tehetik a mindennapjainkat, és megelőzhetjük vele az ellenünk irányuló csalásokat.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.