Menü

Carol S. Dweck: Szemléletváltás avagy A siker új pszichológiája

A napokban volt szerencsém egy pszichológiai jellegű továbbképzésen részt venni, ahol elém került egy kiadvány. Carol S. Dweck pszichológus „Szemléletváltás” című könyvébe lapoztam bele és bizony magával is ragadt.

A rögzült és fejlődő szemlélet fogalompár Carol Dweck pszichológus kutatásaihoz kapcsolódik. A rögzült szemlélet a bírálatra helyezi a hangsúlyt, míg a fejlődési szemlélet alkalmazásával megérthetjük, hogy nem az a lényeg, hogy tökéletesen teljesítsünk, hanem hogy szembenézzünk a kihívásokkal és fejlődjünk általuk. Lássuk mi a különbség a rögzült és a fejlődő szemléletmód között és miért érdemes elsajátítani az utóbbit!

Rögzült szemléletmód esetén bármilyen kudarc ér, negatívan gondolkozunk, elkeseredünk attól, hogy elrontottunk valamit, értéktelennek érezzük magunkat, butának, akit nem is szeret senki és még sorolhatnám az önsajnálatot, negatív hozzáállást.

Fejlődő szemléletmód esetén azonban a kudarc után levonjuk a következtetést, nem a körülményeket hibáztatjuk, hanem azt nézzük, mit tehettünk volna másképp. A helyzetet pozitívan fogjuk fel, tanulási és fejlődési lehetőségként tekintünk rá, bizakodóan és hálásan.

Érezni a különbséget?

A fejlődő szemléletben felismerem a saját felelősségemet, lehetőségeimet, tanulnivalómat és ennek megfelelően cselekszem a jövőben. Folyamatosan tanulok és fejlődöm. Carol S. Dweck pszichológiaprofesszor ezzel a témával foglalkozik a Standford Egyetemen és többek között a Szemléletváltás című könyvében is ír erről, amiből sokat lehet tanulni és fejlődni. Ha fejlődő szemlélettel tekintünk magunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek lehetünk.

Ez tanulható?

Mindenképpen!

Az asszertivitás vagy asszertív kommunikáció olyan tanulható kommunikációs készség, amelynek során az asszertívan kommunikáló személy magabiztosan, a saját érzéseit, igényeit, szükségleteit tudatosítva, ezeket őszintén felvállalva tud megnyilvánulni.

A passzív viselkedésű ember céljait ritkábban éri el, kevesebb a sikerélménye. Mások gyakran kérnek olyasmit tőle, ami meghaladja kapacitását, túlterhelődik. A passzív-agresszív viselkedés bújtatott agressziója zavart, frusztrációt kelt. Vesztes-vesztes helyzetnek is hívják.

Az asszertív kommunikáció egyik eleme a saját magunkért való kiállás, más néven önérvényesítés. A magunkért való kiállás akkor lesz a leghatékonyabb, ha Én-üzenetek formájában történik, azaz saját magammal kapcsolatban fogalmazom meg, hogy

szerintem mi a probléma, ténymegállapítás (pulóver a földön)
rám ez milyen hatással van/volt/lesz, mit érzek emiatt (rosszul érzem magam amiatt, hogy a pulóver ottmaradt a földön)
mi lehetne rá egy megoldás (lenne kedved együtt elpakolni és közben megbeszélni a napodat?)

Már főiskolán megtanultam, hogy a „miért” és a „soha” kezdetű mondatok, megállapítások soha nem vezetnek a megoldáshoz, tehát kerülendő a „mert te mindig elhagyod a dolgaid” vagy a „mert te soha nem pakolsz el magad után”.

Sokféle módon lehet megfogalmazni én-üzeneteket, de a fenti három lépéses modell a leghatékonyabb: ténymegállapítás (probléma) – hatás (ahogy én érzem magam tőle) – Megoldáskeresés.

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszora évtizedekig kutatta a siker titkát. Könyvében számos kutatás segítségével bebizonyítja, hogy ha fejlődési szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, akkor az élet minden területén sikeresebbek leszünk.

Mocskos kis levelek - filmajánló

Ez a megtörtént eseményen nyugvó film készült nemrég „Mocskos kis levelek” címmel. A „Wicked Little Letters” egy vígjáték, melynek témaválasztása meglepően erős, és sokkal mélyebb, mint enyhén humoros története.

Ilyen ha egy filmes utálja művét, avagy Joker visszatért, de minek?

Pár évvel ezelőtt kiváló médiakampánnyal és a későbbi Oscar-díjas zenével tarkítva berobbant a mozikba a rendhagyó felépítésű antihős eposz, a Joker. A Scorsese-remekművekből (Taxisofőr, A komédia királya) merítkező film hatalmas sikere és díjesője prognosztizálta, hogy jön a megaköltségvetésű folytatása, szintén meglepő, jelen esetben musical formában. Lássuk, miért bukott azonban meg és alázta porig a koncepciót ez a régi, egykor agyondíjazott, tehetséges szereplőgárda, egy egyébként hiteles Lady Gagával kiegészült alkotói csapat.

Az Oscarra nevezett Semmelweis film

A Semmelweis egy 2023-ban bemutatott, 127 perces hosszúságú magyar életrajzi dráma. Maruszki Balázs forgatókönyvéből Koltai Lajos rendezte, főbb szerepeiben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László látható. Bemutatása után rögtön több díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. A több, mint kétórás film Semmelweis életét, munkásságát dolgozza fel, neki állít emléket.

A sánta gengszter

Az HBO legújabb sorozata a legutóbbi Batman filmből ismert Pingvin történetét dolgozza fel. Múlt héten jelent meg a pilot epizód, amiből már ráláthatunk, milyen hangulatban is mutatja be a sorozat a sánta gengszter felemelkedését.

Maxon pörög a Burtonjuice

Tim Burton filmrendező világa nem könnyen fogadható be, ráadásul híres alkotásai a sötét tónusú drámától az abszolút agymenésig terjednek. A mára kultikussá vált Beetlejuice 36 évvel ezelőtt utóbbiként vált Burton munkásságának részévé, a mű folytatása a korábbi agymenést idézi, csak még bolondabb módon. A nemrégiben megjelent Beetlejuice Beetlejuice épp olyan szórakoztatónak szánt családi film, mint amilyennek tűnik. Szépen továbbörökíti az első mű hagyatékát, és mindenképpen élmény az új alkotás, főleg ha az első rész nem ismeretlen a nézőnek.