Menü

Sportol a gyerek. Mit egyen?

Sportszülőként gyakran felmerül bennem a gondolat (nagyjából naponta), hogy mivel etessem az amúgy is kamaszodó, hirtelen megnőtt, változatos táplálkozást igénylő sportoló tizenéves gyerekeimet? Edzés után általában kamasz fiaim farkaséhesek, azonban nemcsak edzés előtt/alatt/után létfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás a kamaszoknak.

Miért is fontos a megfelelő sporttáplálkozás gyermekkorban?

Több okból is van jelentősége, például a teljesítmény fokozása szempontjából, de említhetem azt is, hogy betegségmegelőző hatása van, biztosítja a mozgáshoz szükséges energiamennyiséget és közreműködik abban, hogy optimális legyen a testösszetétel.

Az egészséges életmódhoz alapból elengedhetetlen a megfelelő étrend, egy sportoló esetében különösen oda kell figyelni, ám egy fiatal, fejlődésben lévő szervezet számára pedig még inkább kulcsfontosságú az étkezés.

„Nem mindegy, mit eszik edzés előtt? Úgyis lemozogja.” Nem. Ahogy az sem mindegy mit eszik edzés után, hiszen ilyenkor több tápanyagot igényel egy sportoló gyerek, s az sem mindegy, hogy mit mikor és mivel fogyaszt.

A sporttáplálkozás gyermekkorban a minőségi élelmiszerekkel kezdődik. Mindenképp ezeket kell előnyben részesíteni, mivel azonban gyermekekről van szó, nem szabad teljesen kiiktatni a nassolást vagy akár a gyorséttermi ételeket sem.

Mi az, ami elengedhetetlen gyermekeknél a fejlődéshez és a növekedéshez?

Első energiaforrásként említeném a szénhidrátokat, melyre mindenkinek szüksége van, így a gyerekeknek is. Itt elsősorban az összetett szénhidrátokat értjük, nem az egyszerű „rossz” cukros verziókat. A csokis fánk meg a nutellás csiga helyett összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket válasszunk, például teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát, zabot, rizst, édesburgonyát, banánt, tésztát.

Második: a fehérjék.

A szénhidrát mellett a növekedés másik kulcseleme a fehérje, szervezetünk építőkövei. Ők gondoskodnak az izmok növekedéséről, név szerint ide tartozik a tojás, a csirke, pulyka, hal, zöldségek, növényi fehérjeforrások: tofu, bab, lencse, borsó, csicseriborsó, olajos magvak, quinoa.

Most pedig jöhetnek a zsírok.

Ezekkel óvatosan kell bánni, mert lassan emészti meg a szervezet. Sportoló gyereknek edzés vagy verseny előtt nem ajánlatos zsíros ételt fogyasztania, mert elnehezít és lassan emésztődik meg, ezzel energiát von el.

Folyadék! Ki ne hagyjam!

Egy sportoló kamasz esetében 2-3 órával az edzés vagy verseny előtt gondoskodni kell a megfelelő hidratációról, magyarul elegendő vizet kell, hogy igyon. A fiaimnál mindig van egy kulacs víz, még télen is, amikor kint edzenek, mert a folyadékra nemcsak nyáron van szükség.

Nemcsak az fontos, hogy mit eszik a gyerek, hanem az is, hogy mikor. A szervezetnek körülbelül 2-3 órára van szüksége ahhoz, hogy egy étkezést, egy reggelit vagy egy ebédet, uzsonnát megemésszen. Addig várni kell a sporttal.

Ha a gyermekünk táplálkozása nem megfelelő, az meg fog mutatkozni a fejlődésükben, egészségi állapotukban és a sportteljesítményükben is. A helyes táplálkozás, pihenés ugyanolyan fontos, mint maga az edzés.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Ha kisbabával utazunk, ezeket ne hagyjuk otthon

Legyen szó nyaralásról, rokonlátogatásról, vagy csak egy hosszabb kirándulásról, van jónéhány dolog, amit érdemes bepakolni, ha csecsemővel utazunk.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.