Mivel helyettesítsük a cukrot?
- Dátum: 2025.03.30., 07:30
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- cukor, cukorbetegség, édesítőszer, egészséges életmód, fogyókúra, inzulin, stevia
Az egészséges táplálkozás és a fogyókúra egyik központi eleme a cukor elhagyása, vagy csak minimális mértékben fogyasztása. Így sokan a különböző édesítőszereket választják alternatívaként a cukor helyett. Érdemes azonban megvizsgálni ezeknek a különböző formáit, és hogy azok közül is melyik a legegészségesebb.
Miért fontos, hogy ne fogyasszunk túl sok cukrot? A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, melyek közül a legismertebb az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség. Mivel a cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, az inzulinválasz is hirtelen megugrik, ami hosszútávon inzulinrezisztenciához vezethet. Az édesítőszerek célja, hogy a cukoréhoz hasonló édes ízt biztosítsanak, de kevesebb, vagy nulla kalóriával, valamint a vércukorszint-ingadozás elkerülésével.
Az édesítőszerek két nagy kategóriába sorolhatóak. Vannak a mesterségesen előállított fajtái, amelyek főként laboratóriumban előállított vegyületek, melyek sokszor édesebbek a cukornál, így kevesebbet is elég felhasználni belőlük az édesítéshez. Az aszpartám is egy mesterséges édesítőszer, mely széles körben elterjedt, és nagyrészt a rágógumikban és üdítőkben található meg.
Ugyan számos kutatás kimutatta, hogy biztonságos, mégis sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mivel egyes felmérések szerint fejfájást, vagy emésztési panaszokat okozhat. A szacharin az egyik legrégebb óta használt édesítőszer, melyet a cukormentes ételekben és italokban találhatunk meg. Akkor sem kell megijednünk, ha a csomagoláson azt látjuk, hogy aceszulfám-K, vagy szukralóz, hiszen ezek is mesterségesen előállított édesítőszerek, melyek az egészségre ártalmatlanok.
A természetes édesítőszerek növényi, vagy egyéb természetes forrásból származnak, így sokszor egészségesebbek a mesterségesen előállított társaiknál, illetve a cukornál. A cukorbetegségtől szenvedők egyik leggyakrabban használt cukorhelyettesítője a stevia, ami egy dél-amerikai növényből kivont édesítőszer, és nem emeli meg a vércukorszintet, illetve kalóriamentes.
Enyhe utóíze miatt azonban nem mindenki kedveli. Az eritrit, és a xilit két cukoralkohol, és mindkettő hasonlóan édes, mint a cukor, azonban túlzott fogyasztásuk puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. A méz, a juharszirup és a kókuszcukor ugyan természetes eredetűek, és tartalmaznak néhány vitamint és ásványi anyagot, még mindig magas kalóriatartalommal és glikémiás index-szel rendelkeznek, így nem feltétlenül egészségesebb választások.
Érdemes észben tartani, hogy ugyan az édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, csak magas fokú odafigyelés mellett segítik a fogyást. Ennek oka, hogy az agy ízre adott reakciója nem csökkenti a cukor utáni sóvárgást. Sőt, adott esetben növelheti az édesség utáni vágyat, mert az agy továbbra is az édes ízhez köti az energiaforrást.
Azt is érdemes ellenőriznünk egy adott termék csomagolásán, hogy a cukormentesség mellett nem tartalmaz-e egészségtelen hozzávalókat. Az édesítőszer használata egy termékben nem jelenti automatikusan azt, hogy az egészséges lesz. Mindent érdemes mértékkel fogyasztani, és ha fogyni szeretnénk, akkor valamiféle kalóriaszámláló applikációban vezetni.
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.