Családi körben kevesebb a túlsúlyos
- Dátum: 2012.12.07., 21:26
- Németh Attila
A rendezett körülmények között élő és rendszeresen családi körben étkező 10 év alatti gyerekeknek 50 százalékkal kisebb az esélyük az elhízásra egy magyar részvétellel végzett nemzetközi kutatás közelmúltban összesített eredményei szerint.
Molnár Dénes orvosprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekklinikájának igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: az Európai Közösség által támogatott I Family elnevezésű kutatási program ezen legfontosabb megállapítása 8 európai országban élő 16 ezer, köztük 3600 magyar gyermek vizsgálatán alapul.
"Az elhízás összefügg a stresszel. Azon családok tagjai, amelyek közös étkezésekkel, programokkal, beszélgetésekkel több időt töltenek együtt, sokkal jobban kezelik a stresszt, és ez a gyermekek testi, lelki fejlődésére is kedvező hatással van" - jegyezte meg.
Molnár Dénes szerint a családi körben nem, vagy csak ritkán étkező gyermekekre jellemző, hogy gyakran esznek gyorséttermekben, sok szénsavas, cukros üdítőt isznak, jelentős időt töltenek tévénézéssel, illetve video- és számítógépes játékokkal.
"Ma az óvodáskorúak 10, a kisiskolások 20 százaléka tekinthető túlsúlyosnak. Az elhízáshoz vezető problémák köre rendkívül széles, az egész társadalmi életünket átszövi. A megelőzés érdekében azonban fontos lenne, hogy a gyerekek rendszeresen fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, sok vizet igyanak, fizikailag aktívak legyenek, és elegendő időt töltsenek alvással. Utóbbi az óvodásoknál napi 12, a kisiskolásoknál 10 óra" - mutatott rá.
Az orvosprofesszor megjegyezte: a témában indult nemzetközi kutatás folytatódik. Egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy az elhízás megelőzésében kiskamasz korban is érvényesül-e a családi háttér támogató szerepe, a gyerekeket mennyire befolyásolják kortársaik szokásai, valamint a környezeti tényezők.
Forrás: MTI
Fotó: masterblasterhome.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.