Menü

Szemétből készült hangszerek

Újrahasznosított szemétből készült hangszereken játszik egy paraguayi zenekar, amelynek egyedülálló történetét egy hamarosan debütáló dokumentumfilmből ismerheti meg a nagyközönség.

A Landfill Harmonic című produkció egy különleges dél-amerikai zenekar életébe nyújt bepillantást. Az Újrahasznosított Zenekar ötlete Favio Chávez, egy helyi ökológiai szakember, illetve amatőr zenész fejéből pattant ki. A dokumentumfilm középpontjában Chávez és egy csapatnyi tehetséges fiatal áll, akik rendületlenül ütik a ritmust a szegénységtől sújtott Cateurában - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A város gyakorlatilag egy szemétdomb tetején áll, és a helyiek mások szemetének újrahasznosításából és eladásából teremtik elő a mindennapi betevőjükhöz szükséges pénzt. A Paraguay folyó mentén fekvő település térségébe naponta 1500 tonnányi szemét érkezik. A kritikus méreteket öltő és az egészségre is káros szennyezettség ellenére Cateura lakóinak sikerült megtalálniuk a szemét-újrahasznosítás egyik legjobb módját.

Az elszegényedett családok megsegítésének szándékától vezérelve Chávez a hulladékokból kezdett hangszereket gyártani a fiataloknak. "Egy nap azon kaptam magam, hogy zenét tanítok a helyiek gyerekeinek, és a saját hangszereimen oktatom őket" - emlékezett vissza a 36 esztendős férfi, aki a cateurai szemétdombnál dolgozik. Hozzátette: "Elérkezett az idő azonban, amikor már túl sok volt a diák és túl kevés a hangszer: ekkor határoztam el, hogy megkísérlek saját magam gyártani néhányat".

A hamarosan debütáló dokumentumfilmet - amelynek rövid ízelítője már elérhető az interneten (http://vimeo.com/52711779) -, Graham Townsley rendezte.

Forrás: MTI

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.