Edzés és étkezés: Mit és mikor együnk?
- Dátum: 2013.01.02., 11:48
- Németh Attila
Edzés előtt szénhidrátot, tréning közben folyadékot, edzés után pedig elsősorban fehérjét érdemes fogyasztanunk.
Ha magas intenzitású, komoly erőkifejtést igénylő sporttevékenységet végzünk, akkor különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy mikor és mit eszünk az edzés előtt, közben és után. Ez nagyban befolyásolhatja az edzéseink teljesítményét és hatását egyaránt.
Edzés előtt kb. 1,5 órával iktassuk be az étkezést. Az edzéshez túl közel azért nem érdemes tennünk az étkezést, mert az emésztés egy nagy kalóriaigényű folyamat, és ha túl sok energiát használ fel erre a szervezet, akkor kevesebb marad az edzésre, ráadásul a vérbőség is kisebb lesz. Ha túl sok idő telik az edzés előtt, akkor az étkezés során bevitt táplálékból nyert energiaszintünk lecsökken, aminek következményeként csökken az erőnk.
Edzés előtt mindenképpen érdemes szinhidrátot fogyasztani, viszont elsősorban az alacsony glikémiás indexűeket részesítsük előnyben, mert így edzés közben egyenletes marad a vércukorszintünk. Fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, spagetti tésztát, barnarizst vagy kukoricát. A magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása után hirtelen felszökik a vércukorszintünk, viszont nagyon gyorsan vissza is tud zuhanni, ami nem lesz jó hatással az edzésteljesítményünkre. Kerüljük a fehér kenyeret, a burgonyát, a kekszeket. Nyugodtan fogyaszthatunk gyümölcsöket is edzés előtt, ilyenkor is érdemes az alacsony glikémiás indexűeket választani, például banán helyett együnk almát. A fehérjeforrások közül tejtermékeket, halakat vagy tojást válasszunk. A zsírsavak bevitelét növényi olajokkal, például olivaolajjal vagy szezámmagolajjal oldjuk meg.
Edzés közben leginkább az elveszített folyadék pótlására figyeljünk oda. Ne cukros üdítőket fogyasszunk, hanem vizet vagy alacsony szénhidráttartalmú izotóniás italokat. Inkább többször igyunk keveset, nehogy hirtelen puffadást okozzon a sok folyadék. Léteznek speciálisan edzés közbeni fogyasztásra tervezett táplálék kiegészítők is, ezek fogyasztása élsportolóknak, edzői és orvosi javaslatra ajánlott.
Edzés után az elveszített folyadék pótlása mellett fontos a mielőbbi fehérjefogyasztás. Legkésőbb fél órával edzés után javasolt a fehérjefogyasztás a hiányállapot kialakulása miatt, amit tejtermékekkel, sovány húsokkal tudunk megoldani, vagy táplálék kiegészítővel. Ezek közül a leghatékonyabbak a kevert fehérje és szénhidrát turmixok, melyek együttesen segítenek feltölteni az izmok glikogénraktárait. Ha csak turmixot fogyasztunk közvetlenül edzés után, akkor 1-2 órán belül egy főétkezést érdemes beiktatni a teljes értékű táplálkozás érdekében.
Fotó: sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.