Menü

Őszi gyümölcsök télen?

A téli éléskamra kialakítása kényelmes és egészséges megoldása a kedvenc őszi gyümölcseink tárolására.

Szerencsések azok, akiknek lehetősége van házuk pincéjében, tárolójában a nyáron akár saját kertjükben megtermett gyümölcsök télire elrakása. Az otthon tárolásnak több oka is lehet, ezek közül az egyik a már fent említett „feleslegesen” termett gyümölcsök téliesítése vagy éppen a nehezebben, őstermelőktől, megbízható forrásokból ritkábban beszerezhető gyümölcsök tárolása. Bármelyik esetről is legyen szó, fontos, hogy milyen körülmények között tudjuk tárolni. Mindenekelőtt szem előtt kell tartanunk, hogy a helység száraz, jól szellőző legyen, különben pár hét elteltével gyümölcseink rohadásnak indulhatnak. Attól függően mekkora mennyiségről van szó, megoldható a tárolás lécezett- rácsozott polcokon, de fontos, hogy ne érjenek egymásnak.

Amennyiben alma télire elrakását tervezzük, fontos, hogy a megfelelő fajtákat válogassunk össze, ezek közül a legjobb a Jonatán, Starking vagy a Golden. Az almák még kemény, de már beszíneződött gyümölcsök legyenek, ne legyenek rajta sérülések, ütődések, mert ezek mind a gyümölcs korai rohadásához vezetnek. Az ideális körülmény a 0 és a +3 C közötti hőmérséklet és a 90%-os páratartalom.

A körték tárolásánál is hasonlóképpen kell eljárnunk, ha szeretnénk még januárban zamatos gyümölcsöt enni. A lényeg, hogy a körtéket lehetőleg még zölden, sérülésmentesen szedjük le a fáról vagy szerezzük be termelőtől. A körték elszívlelik a hideget, -2 C fok és a 90 % páratartalom a legoptimálisabb hőmérséklet.

Sokunk nagy kedvence a szőlő tárolásánál már figyelmesebben kell eljárnunk, eltartani csak  egészséges fürtöket lehet, ezért szedéskor vagy vásárlás esetén körültekintően válogassuk át a fürtöket. Az apró éretlen szemeket ollóval vágjuk ki, a kirepedt szemekkel együtt. A szőlőfürtöket madzaggal felkötve szellős, hűvös helyen fallécről lógatva a karácsonyi asztal dísze lehet. A legjobban eltartható fajták: Erzsébet, Afuz Ali, Hamburgi muskotály. A hőmérsékletre fokozattan oda kell figyelnünk, az állandó 2 C fokot kedveli a legjobban, ügyeljünk arra, hogy fagypont alá soha ne süllyedjen a levegő hőfoka.

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, biztosan örömünket leljük, amint kedvenc almánkba harapunk egy hideg téli estén a kandalló mellet melegedve.

Fotó: sxc.hu

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?