Menü

Gyermekkori táplálkozás veszélyei

A felnőttkori megbetegedések nagy része összefüggésbe hozható a helytelen gyermekkori táplálkozással.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szokások kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Már a szoptatás után, az első perctől kezdve érdemes odafigyelni, hogy mit adunk a gyereknek, és ezzel milyen szokásokat kezdünk kialakítani.

A felnőttkorban kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a gyomor- és bélrendszerei megbetegedések egy része is visszavezethető rossz táplálkozásra. Nagy részben befolyásolja ezt természetesen a genetikai hajlam, de ha a hajlam megvan, a helytelen táplálkozásnak különösen nagy szerepe van a betegségek kialakulásában.

A helytelen táplálkozás és a csontritkulás kialakulása is összefüggésbe hozható, ezért már gyermekkorban nagyon fontos a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel, amit elsősorban a tejtermékek fogyasztásával tudunk megoldani. Míg a cola megköti a kalciumot, addig a tej, a joghurt, a kefír, a sajt, a túró remek kalcium forrás, a D-vitamin pedig segíti a kalcium felszívódását és beépülését. A csontritkulás másik legjelentősebb elősegítője a mozgásszegény életmód, éppen ezért a rendszeres sportolást is minél előbb érdemes beépíteni gyermekeink mindennapjaiba.

Az szinte magától értetődik, hogy az elhízásban nagy szerepe van a helytelen táplálkozási szokásoknak, de a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyvérzés, az érelmeszesedés, a csontritkulás és a daganatos megbetegedések egy része is megelőzhető lenne a gyerekkorban kialakított helyes táplálkozással.

Melyek a legjellemzőbb hibák a gyermekek táplálkozásában? Először is a helytelenül táplálkozó gyerekek túl sok cukrozott üdítőt fogyasztanak, ugyanakkor nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. Az iskolás gyerekek körében kedveltek a cukros üdítők, csokik, cukrok, chipsek, kevesen visznek magukkal gyümölcsöt, és az iskolák többségében kínált ebéd sem nyújt megfelelő és elegendő táplálékot a gyerekeknek.

A sovány húsok (csirke, pulyka, stb.) helyett kedvelt húsfajta a sertéshús, és a konyhában is sokan előnyben részesítik az állati zsiradékokat a növényi helyett. Az állati eredetű fehérje bevitele elengedhetetlen, de egészséges a nálunk kevésbé elterjedt szójafehérje is.

Kevesen esznek teljes kiőrlésű, rozs, barna vagy magvas kenyereket, a legtöbben még mindig fehér vagy félbarna kenyeret fogyasztanak. Káros jelenség, hogy az ételeink túlsózottak, amin csak ront a gyerekek körében népszerű ropik, chipsek, pattogatott kukoricák és hasonló rágcsálnivalók nagy mennyiségű fogyasztása.

Alacsony a fehérje- és a rostbevitel, miközben magas a szénhidrát, elsősorban a cukor fogyasztás. Kevés ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe, a telített zsírsavak magas bevitele miatt viszont magas a koleszterinbevitel is. Nem kell elhízottnak lenni ahhoz, hogy magas legyen a koleszterinszintünk, de a koleszterinben gazdag ételek fogyasztásának csökkentése mellett az is segíthet, ha sok rostot fogyasztunk, és nem sütünk, hanem főzünk vagy párolunk. A rostbevitelt a legkönnyebb a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel megoldani, de az olajos magvak, mint a dió, mogyoró, tökmag, napraforgó mag is könnyen beépíthetőek az étrendbe.

Az állati eredetű zsiradékok helyett ajánlott a növényi eredetű, telítetlen zsírsavak fogyasztása, valamint a kevésbé elterjedt Omega3 zsírsavak bevitele, melyeknek elsődleges forrása a tengeri halak. Ezzel csökkentjük a koleszterinszintünket, és megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. Szerencsés már gyerekkorban beépíteni a táplálkozásba a rendszeres halfogyasztást.

Fotó: sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.