Menü

Téli italok

A téli hideg beköszöntével szívesebben nyúlunk egy csésze forró tea után, a szervezetünk megfelelő működéséhez szükség víz helyett.

A tél beköszöntével szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra, mint nyáron, még ha a szomjúságunk nem is jelentkezik olyan gyakran. Azonban fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról, amelyekre megoldást kínálnak az alábbi italok.

Az elfogyasztott folyadék egy részét pótolhatjuk levesekkel is. A téli hidegben mindenkinek jól esik egy tányér forró húsleves, vagy különböző zöldségekből készült laktató krémleves.

A legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott téli ital a tea. Azonban nem mindegy, hogy milyen teát fogyasztunk. A legelterjedtebbek a gyümölcsteák, amelyeknek a koffein tartalma, sokkal alacsonyabb-legtöbb esetben nem is tartalmaznak-, mint a zöld vagy fekete teák. A „natúr” teákat ízesíthetjük citrommal, mézzel, amelyeket lehetőleg ne a forró vízbe, hanem már a melegre „hűlt” teához öntsük.

A másik közkedvelt ital, amely nélkül sokaknak a nap el sem kezdődhet és nem csak télen fogyasztják, a kávé. Lehetőleg kerüljük az eszpresszó típusú rövid, erős kávékat, főzés során több vizet adjunk hozzá, vagy lazábbá tehetjük tejjel hígítva.

A gyerekek és felnőttek egyik kedvence a forró csoki is igen közkedvelt ital lehet a hideg időkben. Manapság a forró csokoládéknak, akárcsak a táblás csokoládé számtalan ízesítése van, amellyel változatosabbá tudjuk varázsolni. A legkedveltebbek a fehér, mogyorós, mandulás, banános és a kókuszos csokoládék.

A téli ünnepek beköszöntével a fenti italok alkoholos változata is igen elterjedt hazánkban. A teát rummal, a kávét, forró csokit Baileys- szel vagy whiskey-vel bolondíthatjuk. A karácsonyi vásárok elengedhetetlen forró itala a forralt bor, melynek kellemes fahéj és szegfűszeg aromája otthonunk illatosítója is lehet.

A szilveszter és a Valentin nap beköszöntével elengedhetetlen téli ital a pezsgő, amely ugyan nem forró, de gyümölcsökre öntve bóléként a téli időszak egyik kedvence.

És hogy az egészséges italokról is essen szó, a téli és fagyasztott gyümölcsökből ízletes gyümölcsleveket készíthetünk, melyre a legideálisabb az alma, körte vagy a bogyós gyümölcsök fahéjjal és ánizzsal ízesítve. Ezeket a gyümölcsleveket mind forrón, mind frissen préselt állapotukban fogyaszthatók.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?