Menü

Fánkot sütött nagyanyánk

Ki ne ismerné a címben idézett versikét? Szerintem  mindenki kívülről fújja, ugye?

A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk. Számtalan recept létezik, mi most a legismertebbeket osztjuk meg önökkel.

Hagyományos szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál olaj, csipet só.
Elkészítés:
1. A tej felét a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig hagyjuk, hogy felfusson.
2. Egy mély edénybe öntjük a lisztet, a maradék tejet, sót és a tojások sárgáját is hozzátesszük, majd a felfutott élesztőt is.
3. Előkapjuk a robotgépet és a dagasztó karokkal addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz és szépen elválik az edény falától, ekkor szépen belekanalazzuk az olajat és még egyszer átgyúrjuk.
4. Ezután kelesztő edénybe tesszük, vagy letakarva meleg helyen várjuk, amíg legalább a kétszeresére megdagad.
5. Miután megdagadt a tészta, újra alaposan átgyúrjuk, aztán kinyújtjuk és tetszés szerinti méretben kiszaggatjuk. (Ha van időnk, érdemes még egyszer kiszaggatva is keleszteni egy kicsit. De ha nincs, az sem baj.)
6. Forró olajban, vagy zsírban kisütjük, de kislángon süssük, nehogy nyers maradjon a közepe.
7. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Gyorsfánk egyszerűen

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 kefir, 1 sütőpor, 2 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőporral, a kefirrel, a tojások sárgájával, sóval, cukorral összekeverem.
2. Hozzáadjuk óvatosan a felvert tojásfehérjét.
3. Kanállal szaggatjuk, forró zsírban/olajban, kis lángon sütjük ki.
4. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Béres Alexandra reformfánkja

Hozzávalók:
50 dkg reszelt sárgarépa, 1 zacskó szárított élesztő, 1 dl tej,  két tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, vagy zabliszt, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
1. Keverjük el a tejben az élesztőt.
2. Verjük a tojásokat habosra, aztán adjuk hozzá a tejes élesztőhöz.
3. A liszthez öntsük hozzá a tojásos masszát, majd adjuk hozzá az olaja. Legvégén jöhet a sárgarépa.
4. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőlük fánkocskákat és cseppnyi olajon süssük meg őket.
5. Xilittel és cukormentes lekvárral tálaljuk.

Forrás: beresalexandra.hu
Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.