Aszalt gyümölcsök: a füge
- Dátum: 2013.01.22., 19:06
- Németh Attila
Kedvelt téli csemegénk lehet az aszalt füge, ami a mellett, hogy egy egészséges édesség, nem elérhetetlen, hiszen a boltok polcain is az egyik leggyakrabban fellelhető (és megfizethető árú!) aszalt gyümölcs. (Persze ha valaki nem kedveli ilyen formában, és a nyár végén olyan szorgalmas volt, hogy fügedzsemet készített belőle, akkor azt fogyassza.)
A füge érdekessége, hogy annak ellenére, hogy hazánkban nem honos, az utóbbi évek forró nyarainak köszönhetően a napsütéses, időjárási szélsőségektől védett kertekben több helyen is beérik a gyümölcse.
A már a Bibliában is említett füge rendkívül gazdag vitaminokban. Megtalálható benne például az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin, mely a látáshoz szükséges, valamint E- és K-vitamin is viszonylag jelentős mértékben található benne. Ezek az egészséges bőrhöz, valamint az egészségesen „működő” véralvadáshoz szükségesek. A B-vitaminok közül is szinte valamennyi megtalálható a fügében, ami többek között az idegi működésekre fejt ki jó hatást.
A szilvához hasonlóan a füge is jótékony hatással bír a bélműködésre, akár néhány szemmel felvehető a harc a székrekedés ellen. Hashajtó hatását elsősorban magas pektin tartalmának köszönheti. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, hanem vizet köt meg a székletben és evvel lazítja azt. A benne található cukor pedig hasonló tulajdonságai révén ezt a hatást felerősíti.
A fügénél nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kiváló antioxidáns. Nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett antocián vegyületeket, melyek a szabad gyökök semlegesítésben játszanak szerepet. Ezek a vegyületek az aszalást követően is a gyümölcsben maradnak, sőt koncentrációjuk megnő. Ezek alapján feltételezik, hogy a nyers és szárított füge rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a szabad gyökök okozta betegségek (érelmeszesedés, rák, reuma, stb.) megelőzéséhez.
Kapcsolódó cikkünk: Nem csak friss gyümölcs helyett
Fotó: sxc.hu
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.