Menü

Aszalt gyümölcsök: a füge

Kedvelt téli csemegénk lehet az aszalt füge, ami a mellett, hogy egy egészséges édesség, nem elérhetetlen, hiszen a boltok polcain is az egyik leggyakrabban fellelhető (és megfizethető árú!) aszalt gyümölcs. (Persze ha valaki nem kedveli ilyen formában, és a nyár végén olyan szorgalmas volt, hogy fügedzsemet készített belőle, akkor azt fogyassza.)

A füge érdekessége, hogy annak ellenére, hogy hazánkban nem honos, az utóbbi évek forró nyarainak köszönhetően a napsütéses, időjárási szélsőségektől védett kertekben több helyen is beérik a gyümölcse.

A már a Bibliában is említett füge rendkívül gazdag vitaminokban. Megtalálható benne például az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin, mely a látáshoz szükséges, valamint E- és K-vitamin is viszonylag jelentős mértékben található benne. Ezek az egészséges bőrhöz, valamint az egészségesen „működő” véralvadáshoz szükségesek. A B-vitaminok közül is szinte valamennyi megtalálható a fügében, ami többek között az idegi működésekre fejt ki jó hatást.

A szilvához hasonlóan a füge is jótékony hatással bír a bélműködésre, akár néhány szemmel felvehető a harc a székrekedés ellen. Hashajtó hatását elsősorban magas pektin tartalmának köszönheti. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, hanem vizet köt meg a székletben és evvel lazítja azt. A benne található cukor pedig hasonló tulajdonságai révén ezt a hatást felerősíti.  

A fügénél nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kiváló antioxidáns. Nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett antocián vegyületeket, melyek a szabad gyökök semlegesítésben játszanak szerepet. Ezek a vegyületek az aszalást követően is a gyümölcsben maradnak, sőt koncentrációjuk megnő. Ezek alapján feltételezik, hogy a nyers és szárított füge rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a szabad gyökök okozta betegségek (érelmeszesedés, rák, reuma, stb.) megelőzéséhez.

Kapcsolódó cikkünk: Nem csak friss gyümölcs helyett
Fotó: sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!