Pomelo: A húsos kedvenc
- Dátum: 2013.01.26., 11:02
- Németh Attila
Kicsit furán néz ki, olyan mint egy eldeformálódott labda, de már nálunk is közkedvelt téli gyümölccsé vált az Ázsiából származó pomelo.
Nem is olyan régen jelent meg a nagyobb áruházláncok polcain az első ránézésre fura kinézetű, nagydarab gyümölcs. Eleinte mindenki csak nézegette, megfogdosta, a bátrabbak haza is vitték és megkóstolták.
Héja vastag, de könnyű megpucolni, a húsa leginkább a grapefruitra hasonlít, színe a halvány sárgától a vörösig, bármilyen árnyalat lehet. Az íze azonban nem olyan kesernyés, ezért is ízlik sokkal több gyümölcskedvelőnek, mint hasonló kinézetű társa. Van, aki hártyástól eszi, van, aki csak a húsát, mindenesetre könnyen le lehet fejteni a hártyát, ami megkönnyíti az ínyencek falatozását. Egy citrusféle, mely 15-30 cm körüli átmérőjű, súlya a néhány kilótól akár 10 kg-ig is terjedhet.
Amellett, hogy nyersen fogyasztható, a héjából lekvárt is főznek, de Kínában szárítva, fűszerként is használják. Egy igen elterjedt tévhit a pomeloval kapcsolatban, hogy a modern tudomány egyik vívmányaként jött létre a narancs és a grapefruit keresztezésével.
Csak nálunk számít újdonságnak a pomelo, Ázsiában évezredes hagyományokra tekint vissza. Feltehetően Malajziából származik, de egész Ázsiában – Kínában, Japánban, Tajvanon, Indiában, Vietnamban, Indonéziában, Tahitin, a Fülöp-szigeteken – rendkívül népszerű, sőt, Izraelben és az Egyesült Államok déli részén is termesztik. A Fiji, Tonga és Hawaii szigetek folyópartjai vadon is megterem.
Mint minden citrusféle, a pomelo is rostokban gazdag, emellett magas a C-vitamin és kálium tartalma, valamint B1- és B2-vitamin forrásként is fogyaszthatjuk. Kiváló kiegészítése a fogyókúrának, alacsony kalóriatartalma mellett zsírégető hatása is van. Gyorsítja az anyagcserét, így székrekedés, de másnaposság esetén is remek orvosság. Csökkenti a koleszterin szintet, jó hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.
A pomelo szezonja már augusztus végén megkezdődik, és január végéig tart. A magyar boltok polcaira csak ősz közepén kerül ki, és még februárban is lehet kapni. Ha hűvös helyen tároljuk, akkor akár egy hónapig is eláll. Ehetjük nyersen, csinálhatunk belőle salátát, de köretként is használhatjuk húsokhoz, halhoz.
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.