Menü

Zord időben is szükség van vérre

Az elmúlt hetek zord téli időjárása miatt csökkent a véradói aktivitás, és több véradás is elmaradt az országban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri a véradókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szervezett véradásokon.

Az elmúlt hét kemény téli időjárása megnehezítette a véradószervezők munkáját is. A hirtelen jött nagy mennyiségű hó miatt az ország több pontján is maradt el véradás és a véradói aktivitás is kismértékű csökkenést mutatott. Ezzel szemben a csúszós, havas utak miatt nőtt a balesetek száma, így a vérfelhasználás is.

Az elmúlt héten 135 vöröskeresztes helyszínen, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben is várták az önkéntes segítőket véradásra. Az országszerte szervezett, lakóhelyhez legközelebbi véradások helyszíneiről és időpontjairól a veradas.hu és az ovsz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A véradáshoz személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.

Kapcsolódó cikkünk: Mit kell tudni a véradásról?
Forrás: veradas.hu

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.