Menü

Erősítsd az immunrendszered!

  • Dátum: 2013.01.27., 20:01

Adunk néhány tippet, hogyan turbózhatod fel immunrendszeredet, és előzheted meg a betegségeket a tél folyamán.

Télen sokkal nehezebb megoldani a vitamin és ásványi anyag bevitelt, de kis odafigyeléssel nem szenved hiányt a szervezetünk. Ha gyenge az immunrendszerünk, könnyebben megfázunk, elkapjuk az influenzát. A szintetikus vitaminforrások mellett vagy helyett válasszunk olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák a legfontosabb antioxidánsokat!

Télen nincs az éléskamránkban őshonos gyümölcs, de a déli gyümölcsök többsége is remek vitaminforrás. Egyetlen méretes grépfrút elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Sokan nemcsak megpucolják, hanem a hártyát is leszedik róla, és csak a húst fogyasztják el, de a héjában is sok értékes tápanyag, elsősorban rost és flavonoid található. Nemcsak a húsa, hanem a magva is egészséges, természetes antibiotikumként tartják számon a szakemberek.

Remek vitaminforrás a káposzta, melyhez egész évben hozzájuthatunk. Nyersen, levesben, salátaként, köretként is fogyaszthatjuk, ráadásul magas az L-carnitine tartalma, így a fogyókúra kiegészítéseként is remek élelem. A benne található probiotikumok a bélflóra megfelelő működésében nyújtanak segítséget.

Télen is kapható növény a gomba, mely remek antioxidáns és ásványi anyag forrás. Az immunrendszer megerősítésében jelentős szerepet játszik a B-vitamin, ami a gombában megtalálható, így a gomba fogyasztása esetén kisebb az esély a vírusos megbetegedésekre.

A csipkebogyó remek C-vitamin forrás, télen leginkább szárított formában érhető el. Finom teát tudunk készíteni belőle, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ne forrázással, hanem áztatással készítsük el, így nem veszít tápértékéből.

A népi gyógyászat egyik legismertebb növénye a fokhagyma, mely magas antioxidáns tartalma miatt számtalan betegség gyógyítására és megelőzésére ajánlják. Szaga nem nyeri el mindenki tetszését, de immunrendszerünk megerősítésében hathatós segítséget nyújt, és gátolja a baktériumok szaporodását.

Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, tökmag, stb. – fogyasztása is ajánlott a téli hónapokban, közülük a mandula remek B- és E-vitamin forrás, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a napi stressz legyőzésében is segítséget nyújthat.

A rendszeres joghurt fogyasztás is segít a betegségek megelőzésében, vitamintartalma a gyártási eljárásoktól függően változhat. Érdemes a natúr joghurtokat választanunk, a gyümölcsjoghurtok többsége cukrot és adalékanyagokat tartalmaz.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?