Erősítsd az immunrendszered!
- Dátum: 2013.01.27., 20:01
Adunk néhány tippet, hogyan turbózhatod fel immunrendszeredet, és előzheted meg a betegségeket a tél folyamán.
Télen sokkal nehezebb megoldani a vitamin és ásványi anyag bevitelt, de kis odafigyeléssel nem szenved hiányt a szervezetünk. Ha gyenge az immunrendszerünk, könnyebben megfázunk, elkapjuk az influenzát. A szintetikus vitaminforrások mellett vagy helyett válasszunk olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák a legfontosabb antioxidánsokat!
Télen nincs az éléskamránkban őshonos gyümölcs, de a déli gyümölcsök többsége is remek vitaminforrás. Egyetlen méretes grépfrút elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Sokan nemcsak megpucolják, hanem a hártyát is leszedik róla, és csak a húst fogyasztják el, de a héjában is sok értékes tápanyag, elsősorban rost és flavonoid található. Nemcsak a húsa, hanem a magva is egészséges, természetes antibiotikumként tartják számon a szakemberek.
Remek vitaminforrás a káposzta, melyhez egész évben hozzájuthatunk. Nyersen, levesben, salátaként, köretként is fogyaszthatjuk, ráadásul magas az L-carnitine tartalma, így a fogyókúra kiegészítéseként is remek élelem. A benne található probiotikumok a bélflóra megfelelő működésében nyújtanak segítséget.
Télen is kapható növény a gomba, mely remek antioxidáns és ásványi anyag forrás. Az immunrendszer megerősítésében jelentős szerepet játszik a B-vitamin, ami a gombában megtalálható, így a gomba fogyasztása esetén kisebb az esély a vírusos megbetegedésekre.

A csipkebogyó remek C-vitamin forrás, télen leginkább szárított formában érhető el. Finom teát tudunk készíteni belőle, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ne forrázással, hanem áztatással készítsük el, így nem veszít tápértékéből.
A népi gyógyászat egyik legismertebb növénye a fokhagyma, mely magas antioxidáns tartalma miatt számtalan betegség gyógyítására és megelőzésére ajánlják. Szaga nem nyeri el mindenki tetszését, de immunrendszerünk megerősítésében hathatós segítséget nyújt, és gátolja a baktériumok szaporodását.
Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, tökmag, stb. – fogyasztása is ajánlott a téli hónapokban, közülük a mandula remek B- és E-vitamin forrás, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a napi stressz legyőzésében is segítséget nyújthat.
A rendszeres joghurt fogyasztás is segít a betegségek megelőzésében, vitamintartalma a gyártási eljárásoktól függően változhat. Érdemes a natúr joghurtokat választanunk, a gyümölcsjoghurtok többsége cukrot és adalékanyagokat tartalmaz.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.