Menü

Gyorsételek: közkedvelt és pusztító

  • Dátum: 2013.01.28., 10:35

Nem rég megjelent felmérés szerint tíz év alatt a duplájára emelkedett a gyorséttermi étkezést választó fiatalok aránya Szlovákiában. Bár a felmérés a szomszédoknál történt, valószínű, hogy más országokban, így Magyarországon is hasonló eredményre jutnának.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb szlovákiak felméréséből kitűnik, hogy a gyorséttermi étkezés közkedveltsége Szlovákiában a fiatalok körében nőtt a leginkább. A hetente legalább egyszer fastfood-jellegű ételt fogyasztók aránya a 18 és 24 év közöttiek körében 36 százalékot tesz ki, ami kétszer olyan magas arány, mint tíz évvel ezelőtt.

A gyorséttermek a lakosság egészét tekintve is közkedveltek, az erről megkérdezettek 61 százaléka válaszolta azt, hogy időnként az étkezésnek ezt a formáját választja. A gyorsételek a felmérés szerint a férfiak körében népszerűbbek, mint a nők között. Ugyanakkor a fiatalok, az ország nyugati régióiban élők és a magasabb - havi 1500 eurónál nagyobb - jövedelműek kedvelik leginkább a gyorsételeket.

Az OECD legutóbbi adatai szerint a túlsúlyosok és az elhízottak arányát tekintve a szlovák lakosság a világ középmezőnyében van. A testtömeg-indexet alapul véve Szlovákiában a lakosság 51,5 százaléka számít túlsúlyosnak, az elhízottak aránya 16,9 százalék.

Függőséget okoznak

A gyorsételek kapcsán már számos elrettentő eredmény és hír megszületett, de elég, ha csak Michael Moore 2004-es híres-hírhedt dokumentumfilmjére, a Super Size Me-re gondolunk. Ahol kiderült, a gyorsételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása egyenesen pusztító a szervezet számára.

A lezajlott kutatások ma már bizonyítani is tudják, a gyorsételek ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint a cigaretta vagy a heroin. Egész pontosan a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása képes nagy hatást gyakorolni az agy „örömközpontjára”, arra a területre, amely a pszichés függőség kialakulásához vezet. Aki bekerül tehát a mókuskerékbe, az hamar bajban lesz, hiszen minél többet fogyaszt valaki, annál többet kíván majd a szervezete.      

Így van ez a sokak által kedvelt gyorséttermi üzletlánc(ok) sült krumplijával is. A gyorséttermek titkos sült krumpli receptje valójában rengeteg olajat és sót jelent. Egy adag jóval több olajjal készül, mint egy jókora adag chips, pedig utóbbiak is jócskán tele vannak vele, az ízfokozókkal egyetemben. Ezek a fajta sült krumplik e mellett nagy mértékben alulmúlják a valódi tápanyag igényünket. Sokan mégis úgy tekintenek rájuk, mint egy gyors és hálás megoldásra, amely hamar csillapítja az éhségérzetet. Miközben elfeledkeznek arról, hogy körülbelül annyi bennük például a vitamin, mint Balaton szeletben a nádsusogás.

Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.