Gyorsételek: közkedvelt és pusztító
- Dátum: 2013.01.28., 10:35
Nem rég megjelent felmérés szerint tíz év alatt a duplájára emelkedett a gyorséttermi étkezést választó fiatalok aránya Szlovákiában. Bár a felmérés a szomszédoknál történt, valószínű, hogy más országokban, így Magyarországon is hasonló eredményre jutnának.
A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb szlovákiak felméréséből kitűnik, hogy a gyorséttermi étkezés közkedveltsége Szlovákiában a fiatalok körében nőtt a leginkább. A hetente legalább egyszer fastfood-jellegű ételt fogyasztók aránya a 18 és 24 év közöttiek körében 36 százalékot tesz ki, ami kétszer olyan magas arány, mint tíz évvel ezelőtt.
A gyorséttermek a lakosság egészét tekintve is közkedveltek, az erről megkérdezettek 61 százaléka válaszolta azt, hogy időnként az étkezésnek ezt a formáját választja. A gyorsételek a felmérés szerint a férfiak körében népszerűbbek, mint a nők között. Ugyanakkor a fiatalok, az ország nyugati régióiban élők és a magasabb - havi 1500 eurónál nagyobb - jövedelműek kedvelik leginkább a gyorsételeket.
Az OECD legutóbbi adatai szerint a túlsúlyosok és az elhízottak arányát tekintve a szlovák lakosság a világ középmezőnyében van. A testtömeg-indexet alapul véve Szlovákiában a lakosság 51,5 százaléka számít túlsúlyosnak, az elhízottak aránya 16,9 százalék.
Függőséget okoznak
A gyorsételek kapcsán már számos elrettentő eredmény és hír megszületett, de elég, ha csak Michael Moore 2004-es híres-hírhedt dokumentumfilmjére, a Super Size Me-re gondolunk. Ahol kiderült, a gyorsételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása egyenesen pusztító a szervezet számára.
A lezajlott kutatások ma már bizonyítani is tudják, a gyorsételek ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint a cigaretta vagy a heroin. Egész pontosan a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása képes nagy hatást gyakorolni az agy „örömközpontjára”, arra a területre, amely a pszichés függőség kialakulásához vezet. Aki bekerül tehát a mókuskerékbe, az hamar bajban lesz, hiszen minél többet fogyaszt valaki, annál többet kíván majd a szervezete.
Így van ez a sokak által kedvelt gyorséttermi üzletlánc(ok) sült krumplijával is. A gyorséttermek titkos sült krumpli receptje valójában rengeteg olajat és sót jelent. Egy adag jóval több olajjal készül, mint egy jókora adag chips, pedig utóbbiak is jócskán tele vannak vele, az ízfokozókkal egyetemben. Ezek a fajta sült krumplik e mellett nagy mértékben alulmúlják a valódi tápanyag igényünket. Sokan mégis úgy tekintenek rájuk, mint egy gyors és hálás megoldásra, amely hamar csillapítja az éhségérzetet. Miközben elfeledkeznek arról, hogy körülbelül annyi bennük például a vitamin, mint Balaton szeletben a nádsusogás.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?