Menü

Aloe vera – több, mint szlogen

  • Dátum: 2013.01.30., 13:36

Manapság a kozmetikai ipar nagyon gyakran rángatja elő az aloe verát, mint jól hangzó reklámszlogent. Mivel e növény jótékony hatása a bőrápolásban közismert, nevében könnyen eladhatóak különböző kozmetikai termékek.

Nem a növény pozitívumaiban érdemes kételkedni, inkább az általunk használt bőrápolási készítmények vásárlásakor legyünk kritikusabbak az összetevőkkel kapcsolatban. Persze az sem árt, ha néhány konkrétumot is megismerünk az aloe vera jó tulajdonságaival kapcsolatban.

A trópusokon őshonos növény sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatása alapvető. A külső alkalmazása gyakoribb, a kozmetikai iparban általában krémek tartalmazzák. Alkalmas bőrápolásra, igen széleskörű panaszok enyhítésére használható, akné, horzsolások, napégés, gyulladt pattanások, égési- vágási sebek, ekcéma, csípések egyaránt kezelhetőek a növény leveléből kinyert úgy nevezett aloinnal. Az aloe vera jótékony hatásai nem vitathatóak, ugyanakkor a növényből kinyerhető értékes anyagok nem feltétlenül jelennek meg kellő mennyiségben és minőségben a különböző kozmetikai termékekben. Ezért ne higgyünk azonnal az aloe verával fémjelzett készítményekben.

Az aloe vera szobanövényként is elterjedt, így egyáltalán nem nehéz hozzájutni a leveleiben megtalálható pozitív hatású gélhez. Ezzel a géllel pedig külsőleg jól kezelhetőek a korábban már említett bőrpanaszok, valamint jó tudni, hogy a terhességi csíkok és a narancsbőr ellen is bevethető.

Belsőleg alkalmazva immunrendszer erősítésére és a szervezet méregtelenítésére is használható, segíti az emésztést is.

Amellett hogy gyulladáscsökkentő hatással bír, elősegíti a bőr hámosodását, ami a gyorsabb regenerációhoz szükséges, ezen jó tulajdonságai miatt alapvető elem lehet az otthoni bőrápolásnak. Mivel a növény könnyen beszerezhető, ajánlatos a friss leveleit felhasználni, ami a leginkább tartalmazza a hatóanyagokat. A különböző kozmetikumok, még ha megfelelő mennyiségben is tartalmazzák az aloe verából kinyerhető anyagokat, a színük és az illatuk mesterséges, távol áll a valódi növénytől.

Fotó: sxc.hu

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.