Milyen gyümölcsöt együnk télen?
- Dátum: 2013.02.01., 11:24
Hazánkban nincs olyan gyümölcs, amely a téli időszakban terem, így a vitaminokban gazdag déli gyümölcsök fogyasztása ajánlott!
A déligyümölcsök, különös tekintettel a citrusfélék antioxdinánsokban, vitaminokban gazdagok. A mandarin és a grapefruit napi fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket, mindemellett nagy mennyiségű rostot is tartalmaz.
A C-vitamin szervezetünk megfelelő működésének elengedhetetlen vitaminja, nemcsak természetes fertőtlenítő hatású, hanem elpusztítja a megfázást okozó baktériumokat is.
Az egyik legnagyobb C-vitamin forrás a kivi, amely kétszer annyit tartalmaz, mint a narancs. A gyomorral szemben is kíméletesebb, valamint mindennapi fogyasztása a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

A másik legkedveltebb déligyümölcs a banán, amely B6 vitaminban gazdag, valamint rengeteg káliumot tartalmaz, amely segít fokozni az agyi működést, így a téli vizsgaidőszak alkalmával nagy hasznát vehetjük, ha nehezünkre esik a tanulás.
A különlegesebb déli gyümölcsök közül a mangó valamint az avokádó fogyasztásával is hozzájárulhatunk a vitaminok pótlására. A mangó azon ritka gyümölcsök közé tartozik, amely A-vitamint tartalmaz, és ez a szemünkre, látásunkra van jó hatással. Szürkületben sokat tesz a látásunk javítására, ha autózás közben mangót vagy mangót tartalmazó gyümölcslevet fogyasztunk.
Az avokádó nagy mennyiségben E-vitamint tartalmaz, amely segít a teljesítőképesség növelésében valamint az ideg- és agysejteket működését fokozza. Az avokádó szendvicskrémként fogyasztva egy szelet pirítóssal nagyszerű és laktató vacsora.
Ha már a „téli gyümölcsöknél” tartunk, feltétlenül meg kell említenünk az aszalt gyümölcsöket, amelyek közül a füge egy igazi vitamin bomba. 11 vitamint valamint olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek az agyra vannak jótékony hatással. Fogyasztása segít a téli depresszió leküzdésében és a fogyókúrázok is fogyaszthatják, mert 10 dkg füge csak 60 kalóriát tartalmaz.
Az aszalt gyümölcsökön kívül nemcsak a téli időszakban különösen fontos a csonthéjas gyümölcsök fogyasztása. A csonthéjasok, a dió, mogyoró, mandula B-vitamint tartalmaz, amely az idegek erősítését segíti.
Igazi vitaminbombát készíthetünk, ha a fent felsorolt valamennyi gyümölcsből salátát készítünk, amely a téli időszak igazi csemegéje lehet. Az édesség utáni vágy is elmúlik és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szelet habos torta.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.