Menü

Milyen gyümölcsöt együnk télen?

  • Dátum: 2013.02.01., 11:24

Hazánkban nincs olyan gyümölcs, amely a téli időszakban terem, így a vitaminokban gazdag déli gyümölcsök fogyasztása ajánlott!

A déligyümölcsök, különös tekintettel a citrusfélék antioxdinánsokban, vitaminokban gazdagok. A mandarin és a grapefruit napi fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket, mindemellett nagy mennyiségű rostot is tartalmaz.

A C-vitamin szervezetünk megfelelő működésének elengedhetetlen vitaminja, nemcsak természetes fertőtlenítő hatású, hanem elpusztítja a megfázást okozó baktériumokat is.
Az egyik legnagyobb C-vitamin forrás a kivi, amely kétszer annyit tartalmaz, mint a narancs. A gyomorral szemben is kíméletesebb, valamint mindennapi fogyasztása a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

A másik legkedveltebb déligyümölcs a banán, amely B6 vitaminban gazdag, valamint rengeteg káliumot tartalmaz, amely segít fokozni az agyi működést, így a téli vizsgaidőszak alkalmával nagy hasznát vehetjük, ha nehezünkre esik a tanulás.

A különlegesebb déli gyümölcsök közül a mangó valamint az avokádó fogyasztásával is hozzájárulhatunk a vitaminok pótlására. A mangó azon ritka gyümölcsök közé tartozik, amely A-vitamint tartalmaz, és ez a szemünkre, látásunkra van jó hatással. Szürkületben sokat tesz a látásunk javítására, ha autózás közben mangót vagy mangót tartalmazó gyümölcslevet fogyasztunk.

Az avokádó nagy mennyiségben E-vitamint tartalmaz, amely segít a teljesítőképesség növelésében valamint az ideg- és agysejteket működését fokozza. Az avokádó szendvicskrémként fogyasztva egy szelet pirítóssal nagyszerű és laktató vacsora.

Ha már a „téli gyümölcsöknél” tartunk, feltétlenül meg kell említenünk az aszalt gyümölcsöket, amelyek közül a füge egy igazi vitamin bomba. 11 vitamint valamint olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek az agyra vannak jótékony hatással. Fogyasztása segít a téli depresszió leküzdésében és a fogyókúrázok is fogyaszthatják, mert 10 dkg füge csak 60 kalóriát tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsökön kívül nemcsak a téli időszakban különösen fontos a csonthéjas gyümölcsök fogyasztása. A csonthéjasok, a dió, mogyoró, mandula B-vitamint tartalmaz, amely az idegek erősítését segíti.

Igazi vitaminbombát készíthetünk, ha a fent felsorolt valamennyi gyümölcsből salátát készítünk, amely a téli időszak igazi csemegéje lehet. Az édesség utáni vágy is elmúlik és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szelet habos torta.

Fotó: sxc.hu

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.