Menü

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség

  • Dátum: 2013.02.05., 17:58

A vegetáriánusok 32 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg vagy szorulnak kórházi kezelésre szívbetegség miatt, mint húsevő társaik - mutatkozott meg több mint 44 ezer brit felnőtt egészségügyi megfigyelése alapján.

Az alanyok 50-70 közötti angolok és skótok voltak, életüket 11 esztendőn át kísérték figyelemmel az Oxfordi Egyetem kutatói. A 44 500 ember közül 15 100 volt vegetáriánus, 29 400 húst és halat is evett.

A vizsgált időszakban szívbetegség miatt 169-en haltak meg, kórházi kezelésre pedig 1066-an szorultak - többségük húst és halat evő volt.

A vizsgálatok szerint a vegetáriánusok vérnyomása alacsonyabb volt, csakúgy, mint "rossz" koleszterinjük szintje, és körükben magasabb volt az egészséges testtömegűek aránya - adta hírül a BBC.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?