Az evés zavarai
- Dátum: 2013.02.06., 19:19
Az evészavarokat korábban csak a nyugati országokban figyelték meg, és leginkább a nők között vizsgálták. Ezért kezdetben ezt olyan „nyugati fehér női” betegségként tartották számon a közvéleményben is.
Az evés zavarai közül az anorexia és a bulimia a legismertebb, de ezek pontos tüneteiről, és kialakulásának okáról általában az emberek csak nagyon leegyszerűsített információkkal rendelkeznek.
Ráadásul vannak újabb típusú evészavarral kapcsolatos betegségek, ami férfiak körében is egyre gyakoribb. Tehát nem árt tudnunk, hogy ez a téma egyre többeket érint, nemcsak nőket és nemcsak a jóléti államokban.
Mivel az evészavarok legáltalánosabb jellemzője a rejtettség és hiányzik a betegtudat, ezért a tünetek jeleit a környezetnek kell felismerni. Elképzelhető, hogy nem láthatóak a tünetek, annak ellenére, hogy valójában már nagyon is előrehaladott állapotban van a betegség.
Nézzük a legfőbb tüneteket az anorexia és bulimia esetén! A félelem a kövérségtől, elhízásfóbia, menstruáció hiánya, és a kóros soványság az anorexiásokra jellemző. Ez esetben gyakran észlelhető még szociális visszahúzódás, illetve a szexuális érdeklődés elvesztése. A bulimia legfőbb tünete falásroham, ami tulajdonképpen egy kontrollvesztést tükröz. Ezt követően pedig az intenzív bűntudat érzése miatt mindenféle gyakorlatot vetnek be, az ebben a betegségben szenvedők, például önhánytatás, hashajtók túlzott használata, koplalás. Az intenzív önvádlás kialakulása miatt öngyilkossági kísérletek is előfordulnak. A két evészavar közötti különbség, hogy a bulimiában szenvedők testsúlya átlagos, míg az anorexiások soványak. Az énideál szempontból is eltérés figyelhető meg a két betegség között, anorexiás esetén ez az ideál nemi jelleg nélküli, bulimiás esetén pedig karcsú, nőies, vonzó.
A férfiakat nem nyomasztja a karcsúság ideál, ugyanakkor feléjük is van elvárás, például az úgy nevezett atlétaideál. És ezzel el is érkeztünk az evészavarok legújabb típusaihoz, amelyek valójában nem is annyira újak, de egyre jobban előtérbe kerülnek. Ilyen betegség például az, amikor egy férfi izomzatát satnyának érzi, és akár igen izmos testalkat mellett is soványnak érzi magát. Ez leginkább a testépítők körében előforduló betegség, amely szintén az evészavarokhoz tartozik.
A ma uralkodó szlogenektől és divat témáktól talán nem független az úgy nevezett egészségesétel-függőség. Ebben az esetben az étel minősége a kóros aggodalom tárgya, a beteg érzelmeket társít az ételekhez, például veszélyes, mesterséges. Az egyik legújabb evészavar forma pedig a testépítő típusú evészavar. A legfőbb jellemzője az elzsírosodástól való félelem, ami intenzív testépítésre és speciális étrend követésére sarkallja a beteget. Mindez tükrözi, hogy a testtel való elégedetlenség kóros formái manapság már a férfiak körében is egyre gyakoribb.
Az evészavarok kialakulásának okait leginkább a társadalmi-kulturális környezetből, vagyis például reklámokkal támogatott divat ideálokból eredeztetik. Ez valóban nem elhanyagolható tényező, de leegyszerűsítő lenne, ha nem vennénk figyelembe más okokat is. A család, családi háttér, szülőkkel való kapcsolat is meghatározó szempont lehet. Például, hogy ha a szülők részéről túlzott kontroll érvényesül, melegágya lehet főleg a serdülőkorban lévő gyermek esetében az evészavar kialakulásának.
Annyi bizonyos, hogy az evészavarokat is a fogyasztói társadalom mellékhatásai közé sorolhatjuk. Az étel értéke megváltozott, a kozmetikai és fitneszipar által test is a teljesítmény célpontja lett. Főként a nyugati kultúrákban a szépség és a karcsúság összekapcsolódik a sikeresség és a kontroll fogalmaival. Ezzel ellentétben elhízottságot lustaságnak és akarathiánynak ítélik meg. A ma uralkodó ideálok nagyon erősen próbára teszik a testünkkel kapcsolatos élményeinket, testképünket.
Fotó: sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.