Menü

Az evés zavarai

  • Dátum: 2013.02.06., 19:19

Az evészavarokat korábban csak a nyugati országokban figyelték meg, és leginkább a nők között vizsgálták. Ezért kezdetben ezt olyan „nyugati fehér női” betegségként tartották számon a közvéleményben is.

Az evés zavarai közül az anorexia és a bulimia a legismertebb, de ezek pontos tüneteiről, és kialakulásának okáról általában az emberek csak nagyon leegyszerűsített információkkal rendelkeznek.

Ráadásul vannak újabb típusú evészavarral kapcsolatos betegségek, ami férfiak körében is egyre gyakoribb. Tehát nem árt tudnunk, hogy ez a téma egyre többeket érint, nemcsak nőket és nemcsak a jóléti államokban.

Mivel az evészavarok legáltalánosabb jellemzője a rejtettség és hiányzik a betegtudat, ezért a tünetek jeleit a környezetnek kell felismerni. Elképzelhető, hogy nem láthatóak a tünetek, annak ellenére, hogy valójában már nagyon is előrehaladott állapotban van a betegség.

Nézzük a legfőbb tüneteket az anorexia és bulimia esetén!  A félelem a kövérségtől, elhízásfóbia, menstruáció hiánya, és a kóros soványság az anorexiásokra jellemző. Ez esetben gyakran észlelhető még szociális visszahúzódás, illetve a szexuális érdeklődés elvesztése. A bulimia legfőbb tünete falásroham, ami tulajdonképpen egy kontrollvesztést tükröz. Ezt követően pedig az intenzív bűntudat érzése miatt mindenféle gyakorlatot vetnek be, az ebben a betegségben szenvedők, például önhánytatás, hashajtók túlzott használata, koplalás. Az intenzív önvádlás kialakulása miatt öngyilkossági kísérletek is előfordulnak. A két evészavar közötti különbség, hogy a bulimiában szenvedők testsúlya átlagos, míg az anorexiások soványak. Az énideál szempontból is eltérés figyelhető meg a két betegség között, anorexiás esetén ez az ideál nemi jelleg nélküli, bulimiás esetén pedig karcsú, nőies, vonzó.

A férfiakat nem nyomasztja a karcsúság ideál, ugyanakkor feléjük is van elvárás, például az úgy nevezett atlétaideál. És ezzel el is érkeztünk az evészavarok legújabb típusaihoz, amelyek valójában nem is annyira újak, de egyre jobban előtérbe kerülnek. Ilyen betegség például az, amikor egy férfi izomzatát satnyának érzi, és akár igen izmos testalkat mellett is soványnak érzi magát. Ez leginkább a testépítők körében előforduló betegség, amely szintén az evészavarokhoz tartozik.

A ma uralkodó szlogenektől és divat témáktól talán nem független az úgy nevezett egészségesétel-függőség. Ebben az esetben az étel minősége a kóros aggodalom tárgya, a beteg érzelmeket társít az ételekhez, például veszélyes, mesterséges. Az egyik legújabb evészavar forma pedig a testépítő típusú evészavar. A legfőbb jellemzője az elzsírosodástól való félelem, ami intenzív testépítésre és speciális étrend követésére sarkallja a beteget. Mindez tükrözi, hogy a testtel való elégedetlenség kóros formái manapság már a férfiak körében is egyre gyakoribb.

Az evészavarok kialakulásának okait leginkább a társadalmi-kulturális környezetből, vagyis például reklámokkal támogatott divat ideálokból eredeztetik. Ez valóban nem elhanyagolható tényező, de leegyszerűsítő lenne, ha nem vennénk figyelembe más okokat is. A család, családi háttér, szülőkkel való kapcsolat is meghatározó szempont lehet. Például, hogy ha a szülők részéről túlzott kontroll érvényesül, melegágya lehet főleg a serdülőkorban lévő gyermek esetében az evészavar kialakulásának.

Annyi bizonyos, hogy az evészavarokat is a fogyasztói társadalom mellékhatásai közé sorolhatjuk. Az étel értéke megváltozott, a kozmetikai és fitneszipar által test is a teljesítmény célpontja lett. Főként a nyugati kultúrákban a szépség és a karcsúság összekapcsolódik a sikeresség és a kontroll fogalmaival. Ezzel ellentétben elhízottságot lustaságnak és akarathiánynak ítélik meg. A ma uralkodó ideálok nagyon erősen próbára teszik a testünkkel kapcsolatos élményeinket, testképünket.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?