Menü

Neuropathia: a cukorbetegek a legveszélyeztetettebbek

  • Dátum: 2013.02.07., 21:33

Először szűrték az idegkárosodás jelenlétét az Országos Szűrőprogramban, sokkal többen lehetnek neuropathiásak, mint ahányan tudnak róla

2012-ben először végeztek neuropathiával, azaz diabéteszes idegkárosodással kapcsolatos vizsgálatokat az Országos Szűrőprogram keretében. A neuropathia vizsgálatokon több mint húszezer ember vett részt, közel 7 százalékuk adatai tértek el a normálistól.   A neuropathia szűrés a Wörwag Pharma kezdeményezésére került bele az Országos Szűrőprogramba. A vizsgálatok összesített eredményeit a vállalat a neuropathia centrumokhoz is eljuttatja.

2012-ben is folytatódott Magyarország legnagyobb egészségvédelmi szűrőprogramja az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program keretében. A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége által koordinált országos szűrőprogram során 2010 és 2012 között 528 helyszínen 1 597 163 vizsgálatot végeztek, 65 267 résztvevőn.

A programban elsősorban olyan eltérések fennállását szűrik, amelyek komoly népegészségügyi kockázatot jelentenek. 2012-ben először került bele a vizsgált területek közé a neuropathia (idegkárosodás), mely elsősorban cukorbetegekben alakulhat ki. A szövődmény a diabéteszben szenvedők mintegy 30 százalékát érinti, végtagi fájdalommal, zsibbadással vagy éppen az érzékelés csökkenésével jár. Az időben fel nem ismert szövődménynek súlyos, visszafordíthatatlan következményei lehetnek, melyek akár lábamputációhoz is vezethetnek. A nem baleset miatt végzett alsó végtagi amputációk több mint fele cukorbetegeken történik, ezek közül elsősorban a neuropathia eredetű amputációk megelőzhetőek lennének a szövődmény időben történő felismerésével és korai, komplex kezelésével.

A magyarországi neuropathia centrumok létesítését segítő Wörwag Pharma kezdeményezésére 2012-ben az Országos Szűrőprogramba is bekerült a neuropathia vizsgálat, melynek első eredményei a napokban érkeztek meg a vállalathoz. A szűrésen résztvevők többek között kérdőív segítségével adtak tájékoztatást tüneteikről. A kérdőíven tavaly szerepeltek először neuropathia fennállására utaló kérdések. Arra a kérdésre például, hogy éreznek-e a végtagjaikban égő érzést, ami tipikusan neuropathiás tünet, a válaszolók 7 százaléka igennel felelt. Bizsergést vagy zsibbadást a válaszolók 20, illetve 30 százaléka érzett a végtagjaiban. Több mint húszezren vettek részt a neuropathia szűrésen, közülük 7 százalékuknak tértek el az adataik a normálistól. Összehasonlításképpen az eddig becsült adatok alapján a magyar lakosság több mint 2 százalékát, a cukorbetegek 30 százalékát érintheti ez a betegség.

A neuropathiával foglalkozó szakorvosok számára rendkívül fontos egy ilyen nagyszabású szűrőprogram, hisz potenciális betegek tömegeit veheti rá, hogy problémáikkal a megfelelő szakemberhez forduljanak. – mondta el Prof. Dr. Kempler Péter, az országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.

Az Országos Szűrőprogram keretében végzett vizsgálatok közel 1500 betegben utaltak neuropathia fennállására. E betegeknek első lépésben háziorvosuknál kell jelentkezniük, aki indokolt esetben belgyógyászati, diabetológiai, illetve neurológiai szakrendelésre vagy az ország 8 neuropathia centrumának egyikébe irányítja őket, a szükséges további diagnosztikus vizsgálatok elvégzése és a megfelelő kezelés beállítása céljából.

Fotó: bp18.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!