Kicsit másképp: a mákos zserbó
- Dátum: 2013.02.11., 22:33
Ha már unjuk a szokványos süteményeket és már a farsangi fánkból is elegünk van, próbáljuk ki a mákos zserbót.
Amikor legelőször megláttam, a legszembetűnőbb változás az eredeti zserbóhoz képest természetesen a dió helyett mák felállás mellett az volt, hogy a tetején nem csokimáz volt, hanem porcukor. Azóta utána néztem, és láttam, hogy mindkét változata él és virul, azaz mint megannyi süteményt, a mákos zserbót is lehet többféleképpen készíteni.
Most a barátnőmék által ajánlott és használt receptet teszem közzé, ahol a sütemény tetején nem csokimáz van, hanem porcukor. A módosítás pedig még annyi, hogy az egy sor saját savanykás szilvalekvár mellett a második sor helyére baracklekvár került, hogy ne legyen annyira savanyú.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt,
20 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor,
1/2 cs. sütőpor,
1/2 cs. élesztő,
1 egész tojás,
2 tojássárgája,
2-3 kanálnyi tejföl.
Mindent egy tálba teszünk és könnyen nyújtható tésztát készítünk.
Töltelék:
30-40 dkg darált mák,
1 citrom héja,
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint),
kis üveg szilvalekvár.
A tésztát 4 részre osztjuk. Első lap tepsibe, megkenjük lekvárral, rászórunk mákot, és így folytatjuk tovább. Megszurkáljuk a tetejét, kelesztjük és megsütjük.
Jó nassolást!
Fotó: 123rf.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?