Kicsit másképp: a mákos zserbó
- Dátum: 2013.02.11., 22:33
Ha már unjuk a szokványos süteményeket és már a farsangi fánkból is elegünk van, próbáljuk ki a mákos zserbót.
Amikor legelőször megláttam, a legszembetűnőbb változás az eredeti zserbóhoz képest természetesen a dió helyett mák felállás mellett az volt, hogy a tetején nem csokimáz volt, hanem porcukor. Azóta utána néztem, és láttam, hogy mindkét változata él és virul, azaz mint megannyi süteményt, a mákos zserbót is lehet többféleképpen készíteni.
Most a barátnőmék által ajánlott és használt receptet teszem közzé, ahol a sütemény tetején nem csokimáz van, hanem porcukor. A módosítás pedig még annyi, hogy az egy sor saját savanykás szilvalekvár mellett a második sor helyére baracklekvár került, hogy ne legyen annyira savanyú.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt,
20 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor,
1/2 cs. sütőpor,
1/2 cs. élesztő,
1 egész tojás,
2 tojássárgája,
2-3 kanálnyi tejföl.
Mindent egy tálba teszünk és könnyen nyújtható tésztát készítünk.
Töltelék:
30-40 dkg darált mák,
1 citrom héja,
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint),
kis üveg szilvalekvár.
A tésztát 4 részre osztjuk. Első lap tepsibe, megkenjük lekvárral, rászórunk mákot, és így folytatjuk tovább. Megszurkáljuk a tetejét, kelesztjük és megsütjük.
Jó nassolást!
Fotó: 123rf.com
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!