Kicsit másképp: a mákos zserbó
- Dátum: 2013.02.11., 22:33
Ha már unjuk a szokványos süteményeket és már a farsangi fánkból is elegünk van, próbáljuk ki a mákos zserbót.
Amikor legelőször megláttam, a legszembetűnőbb változás az eredeti zserbóhoz képest természetesen a dió helyett mák felállás mellett az volt, hogy a tetején nem csokimáz volt, hanem porcukor. Azóta utána néztem, és láttam, hogy mindkét változata él és virul, azaz mint megannyi süteményt, a mákos zserbót is lehet többféleképpen készíteni.
Most a barátnőmék által ajánlott és használt receptet teszem közzé, ahol a sütemény tetején nem csokimáz van, hanem porcukor. A módosítás pedig még annyi, hogy az egy sor saját savanykás szilvalekvár mellett a második sor helyére baracklekvár került, hogy ne legyen annyira savanyú.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt,
20 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor,
1/2 cs. sütőpor,
1/2 cs. élesztő,
1 egész tojás,
2 tojássárgája,
2-3 kanálnyi tejföl.
Mindent egy tálba teszünk és könnyen nyújtható tésztát készítünk.
Töltelék:
30-40 dkg darált mák,
1 citrom héja,
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint),
kis üveg szilvalekvár.
A tésztát 4 részre osztjuk. Első lap tepsibe, megkenjük lekvárral, rászórunk mákot, és így folytatjuk tovább. Megszurkáljuk a tetejét, kelesztjük és megsütjük.
Jó nassolást!
Fotó: 123rf.com
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.