Menü

Tegyünk szemünk egészségéért!

  • Dátum: 2013.02.12., 21:47

Az erős napfény káros hatása nemcsak bőrünk, hanem szemünk egészségét is veszélyezteti. A probléma télen is aktuális.

A láthatatlan UV sugárzás, az ózonréteg csökkenése miatt egyre nagyobb veszélyt jelent. Különösen ártalmas lehet – főleg, mert kevésbé ügyelünk rá - nyáron a víz által, télen pedig a hó által visszatükrözött káros fénysugarak szemeinkre gyakorolt hatása.

A káros sugárzás kötőhártya-gyulladást is okozhat. Ennél jóval komolyabb szembetegséget jelent a szintén káros sugárzás révén kialakuló kötőhártya megvastagodás. Bár a szaruhártya és a szemlencse az UV sugárzást többnyire elnyeli, a fennmaradó fény elérheti az ideghártyát, amely akár ideghártya-elfajulást is okozhat. Súlyos elváltozást jelent a szürkehályog is, amely jelentősen akadályozza a látást, kialakulása leginkább idősebb korban jellemző. Ez a fajta szembetegség műtéttel sikeresen gyógyítható.

Az UV sugárzás ellen megfelelő napszemüvegekkel védekezhetünk, és egyébként szemünk is rendelkezik belső, úgy nevezett antioxidáns védelmi rendszerrel (ennek része A-vitamin származékok, antioxidáns hatású C-vitaminok, E-vitaminok, cink és szelén), amely csökkenti a külső ártalmak hatását. Szemünk védelméért ebből kifolyólag nem csak külsőleg, hanem belsőleg a helyes táplálkozás révén is tehetünk. A sárgarépa jótékony hatása a szemre nemcsak legenda, a karotint tartalmazó növények, mint például a sárgadinnye, répa erősíti szemünk belső védelmi rendszerét. Fontos tudni, hogy a dohányzás csökkenti az A-vitamin felszívódást, és a szükséges vitaminok kellő mennyiségben a nyersanyagokban vannak jelen (főzés következtében csökken a növények és gyümölcsök vitamin tartalma).

A káros sugárzás mellett manapság már a számítógépek állandó használata is veszélyt jelent szemünk egészségére. Érdekesség, hogy a rossz fényviszonyok, és a régi monitorok vibrálása mellett, a rossz testtartás is előidézheti a szempanaszokat. Számítógép használata esetén a szem izmainak görcsös megfeszülése léphet fel (főleg ha rendszeresen és huzamosabb ideig ülünk monitor előtt), ami halántéktáji és szemkörnyéki fájdalmat okozhat. Ezt leginkább pihentetéssel kompenzálhatjuk, szánjunk időt szemeink egészségének megőrzésére is!

Fotó: sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!