Menü

Háziasszonyi praktikák II. rész

  • Dátum: 2013.02.25., 21:29

Folytatjuk az ügyes háziasszonyok ötletes, gyors, a mindennapi konyhai munkát színesítő és megkönnyítő ötleteit és a már bevetett és bevált praktikáinak gyűjtését és közlését.   

Csirkemell íróban

Aki nem kedveli a csirkemellet, vagy a tyúk mellehúsát túl vastagnak, száraznak tartja, könnyen ízletesebbé teheti. Rántás előtti nap éjszakára íróba (savanyú tejbe) kell áztatni, amitől még zamatosabb, puhább lesz.

Saláta mellé burgonya

A fejes saláta nem tárolható sokáig, hiszen előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt ajánlatos hideg vízbe tenni néhány percre.

Muffin fagylaltos kanállal

Muffin sütéskor is hasznos lehet egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva
ugyanis szépen, egyenletesen osztható el a tészta a sütőformába, amiben sütjük.

Maradékból habcsók

Ha megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett, akkor sincs gond. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, amit másnapig felhasználhatunk rántottához, omlettekhez, de akár panírozáshoz lazítónak is kiváló. E mellett
habcsókot is készíthetünk belőle, habjával pedig süteményeket díszíthetünk.

Kapcsolódó cikkünk:
Háziasszonyi praktikák I. rész

Fotó: sxc.hu

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.