Diéta más alapokon
- Dátum: 2013.02.26., 12:42
A téma szervesen kapcsolódik egy korábbi cikkünkhöz, amely tisztázza pH érték fogalmát, valamint a savas, illetve lúgos kémhatás szerepét a szervezetünkben. A bázikus életmód olyan szemlélet, amely az ideális sav-bázis egyensúly fenntartásán alapszik.
Lényege: azoknak az élelmiszereknek az előtérbe helyezése, melyek lúgos kémhatásúak a savasakkal szemben. Ez egy olyan nézőpont, amely teljesen más alapokra helyezi a diétákat és a táplálkozást.
Ahogy korábbi cikkünkben is jeleztük, a szervezet víztartalmának egyik legfontosabb jellemzője a megfelelő sav-bázis egyensúly, vagyis hogy a sejtekben található víz pH értéke optimális kémhatású (7-8,5 pH) legyen.
Kutatások igazolják, hogy a mai modern világban igen nagyfokú az elsavasodás jelensége, amely fenyegeti egészségünket. A test elsavasodását jelzi az elhízás, amely szintén egy alapvető probléma manapság. Orvosok szerint a túlzottan savas hatású étrendre a szervezet úgy reagál, hogy többlet zsírt halmoz fel. Sokszor azért nem működik egy-egy fogyókúra, mert nem az okra, hanem a következményre koncentrálunk, és továbbra is fennáll a savasodási probléma.
Ahhoz, hogy visszanyerjük testünk bázikus egyensúlyát, tisztítókúrára van szükségünk, vagyis lúgosításra. Ennek első és elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez alatt azt kell éretni, hogy vízre van szüksége a szervezetnek, nem pedig különböző szénsavas üdítőitalokra, még a gyümölcslevekkel is csínján kell bánnunk, mivel általában ezek is savas kémhatásúak.
Az étrend esetében a következő szempontot kell figyelembe vennünk, először is általában véve főként savasító ételeket (például: kóla, kávé, tésztafélék) fogyasztunk, ha ezeket nem is iktatjuk ki teljesen, fontos, hogy lúgosító hatású táplálékot is bevigyünk. Néhány példa a lúgosító ételekre: zöldségek, citrom, meggy, köles, mandula, fokhagyma, hagyma.
Összefoglalva a bázikus életmód lényege, hogy étrendünk meghatározásánál igyekszünk azt is figyelembe venni, hogy milyen a különböző élelmiszerek kémhatása, és eszerint több lúgosító táplálékot fogyasztani. Hiszen nem csak bőrünk egészség védelménél fontos a pH érték, hanem szervezetünkön belül elhelyezkedő sejtek számára is. A legfontosabb a lehetséges legnagyobb mennyiségű víz fogyasztása. Ha nincsen súly, vagy egyéb egészségügyi problémánk, akkor is érdemes bizonyos időközönként egy-egy tisztítókúrát beiktatnunk, amolyan speciális wellnessként szervezetünk számára.
Kapcsolódó cikkünk:
Mit jelent a pH érték?
Fotó: sxc.hu
Milyen problémák esetén ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amely a lábakon és a lábfejeken kifejtett nyomás segítségével javítja a vérkeringést, és megelőzi a visszerek kialakulását. Különböző erősségű nyomást fejt ki, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Gyógyászati segédeszközként hasznos, és különösen hasznos krónikus vénás elégtelenség, visszér, nyiroködéma, valamint trombózis megelőzésében.
Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?

Egyesek számára a mozgás öröme egyfajta életmód, mások számára talán felesleges és megerőltető dolog. A sport célja a fizikai erőnlét, a fizikai kondíció és a testtartás javítása, emellett pozitív hatással van az ember mentális egészségére is. Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?
Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.