Csíra, az igazi vitaminbomba
- Dátum: 2013.03.10., 15:36
A téli, kora tavaszi időszakban szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyaghoz, vitaminhoz jutni, azonban a csírák fogyasztásával a hiányzó tápanyagokat pótolni tudjuk. A csírafélék igazi vitaminbombák, felhasználásuk pedig igazán sokrétű.
A csírák jótékony hatásai elvitathatatlanok. Ezekben a pici növénykezdeményekben az összese esszenciális aminosav megtalálható, amire csak szükségünk van. A csírákban lévő vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket a szervezetünk maradéktalanul hasznosítani tudja. Rendkívül táplálóak, a szervezet számára azonnal energiát szolgáltatnak, emésztésük nagyon könnyű. Tudni kell még, hogy a csírák regenerálják a bélflórát, salaktalanítják a szervezetet, így hatékonnyá válik a tápanyagok felszívódása és beépülése. Fogyasztásuk tehát nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, vagy az esetleges gyógyuláshoz.
Számtalan mag közül válogathatunk, rengeteg gabona-, fűfélét, vagy egyéb növényi magvakat kínálnak már a boltokban. Egy csomaghoz nagyjából 350-550 forintos áron juthatunk hozzá, amely 50 grammot tartalmaz és ebből adagtól függően két-négy alkalommal tudunk csíráztatni. A csíráztatótál sem egy nagy befektetés, 1100-1600 forintos áron szerezhetjük be, attól függően, hogy műanyagot, agyagot, kicsit, nagyobbat választunk.
A csírák íze nagyon sokféle lehet, akadnak lágyabb, semleges ízűek, de találkozhatunk markánsabb, esetleg csípősebb fajtákkal is. A retekcsírája például kifejezetten csípős.
A csíráztatás folyamata egyáltalán nem nehéz. Első lépésként a kívánt mennyiségű magot mossuk át langyos, folyóvíz alatt. Azután annyi vizet engedjünk rá, amennyi ellepi. Áztassuk a magokat addig, amíg megduzzadnak, ez a gabonaféléknél általában 12 órát jelent, míg másoknál 4-6-8 óra elegendő. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a magok csomagolásán ezt az adatot megtaláljuk, és aszerint járjunk el. Amikor megduzzadtak a magocskák, újra leöblítjük őket és elhelyezzük őket a csíráztató tál lyukas táljában. Fontos, hogy a legalsó, zárt tálban mindig legyen víz. Ha netán a legfelső tálban csíráztatunk, akkor azt feltétlenül takarjuk le, nehogy megpenészesedjenek a magok. Annak érdekében, hogy utóbbi semmiféleképpen ne következzen be, naponta kétszer öblítsük le a csírákat langyos vízzel. Víz ne álljon a növénykéken, mert akkor elrohadnak. Az ideális hőmérséklet, amit a csírák megkívánnak 19-20 Celsius fok. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne napsütötte, hanem egyszerűen fényes helyen tartsuk őket. A csíranövények 4-6 nap múlva fogyaszthatóak nyersen, salátában, feltétnek kenyéren, sütve, szárítva, kinek-kinek ízlése szerint.
Legközelebb azt is megtudhatják, melyik csíraféle mire való, milyen jótékony hatásuk van.
Fotó: sxc.hu
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.
Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.