Menü

A víz érték, bánjunk vele tudatosan!

  • Dátum: 2013.03.26., 21:37

Egy kis odafigyeléssel akár két Velencei-tónyi vízmennyiséget, vagyis 76 millió köbméter vizet tudnánk évente megóvni - hangzott el a Tudatos Vízfelhasználó kampány sajtótájékoztatóján. Az öt regionális vízközmű-szolgáltató a Magyar Energia Hivatal szakmai támogatásával április 1-től indít kampányt, melynek célja a tudatos vízfelhasználással összefüggő szemléletformálás.

A szolgáltatók és az Energia Hivatal felismerte, hogy a magyar lakosság nem értékként, hanem kiapadhatatlan természeti erőforrásként tekint a vízre. Ritter Géza, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója ennek kapcsán például elmondta a tudatos vízfogyasztás hatására háztartásonként akár 20 köbméter vizet is megspórolhatunk évente, ami a 3,8 millió magyar háztartás esetében már jelentős mennyiséget tesz ki.

A kampány során különböző tanácsokkal is ellátják majd a lakosságot. Például, ha csöpögő csapot látunk, akkor feltétlenül zárjuk el, mert talán nem is gondolnánk, de még egy lassan csöpögő csap is akár 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta.

A szakemberek azt javasolják, gondoskodjunk a takarékos WC öblítésről is. Ma Magyarországon ugyanis naponta személyenként 45 liter vizet használunk fel csak a WC öblítésre.  A régi, korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet folyatnak el, egy takarékos tartállyal mindez akár két-három literrel is megoldható lehet. Vásároljunk kétmennyiséges, vagy stop gombbal ellátott szerkezetet. Ha nem szeretnénk a régit lecserélni, akkor legalább a meglévőt korszerűsítsük úgy,hogy a tartályba vizes palackokat helyezve csökkentjük a szerkezetben lévő víz mennyiségét.

Ne mosogassunk folyóvízzel, a mosogatógépet pedig csak akkor indítsuk el, ha megtelt szennyes edénnyel.

Zárjuk el a csapot fogmosás és borotválkozás idejére is. Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor akár nyolc liter vizet is elpazarolhatunk. Ellenkező esetben viszont alig két liter is elegendő, sőt a fogmosó poharas megoldás még kevesebb adagot igényel. Bárki könnyen kiszámolhatja, hogy a hat liternyi különbség éves szinten 2190 liter vizet jelent, amit elpazarlunk.

Lehetőleg ne a kádban pancsikoljunk esténként, hanem inkább zuhanyozzunk. Egy átlagos fürdés ugyanis 150-250 liter vizet igényel, míg a tusolás közben csak 40-70 liternyit használunk el.  A különbség éves szinten 75 ezer liter, ami személyenként 16 500 forintos kiadást jelent.

Öntözzünk összegyűjtött esővízzel. Ha helyesen választjuk meg a locsolás, öntözés időpontját, akkor jóval kevesebb vízmennyiségre lesz szükségünk, ugyanis az esti, kora reggeli órákban alacsonyabb a párolgás.

Fotó: sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.