Menü

A légzés varázsereje

  • Dátum: 2013.03.28., 10:24

A légzés egyszerű mindennapos, ugyanakkor varázslatos tevékenység is. Elengedhetetlen része az életünknek, legtöbbször, a napok nagy részében oda sem figyelünk a légzésünkre, pedig a helyes légzéstechnika különösen jótékony hatással van a szervezetünkre.

Ha fiziológiai oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a tüdőnkbe friss oxigén kerül, az elhasznált szén-dioxid pedig távozik. Az oxigén elengedhetetlenül fontos a szervezetünknek, nélküle mindössze percekig vagyunk képesek életben maradni. A légzés ugyanakkor egyfajta energiafelvétel is. Az is bebizonyosodott, hogy a különböző légzőgyakorlatok segíthetnek a fájdalom csökkentésében, beindíthatják a szervezet gyógyító, regeneráló folyamatait. A keleti kultúrákban nincs olyan mozgásforma, ahol a helyes légzéstechnika elsajátítása ne lenne szinte kötelező érvényű. A jóga pedig kifejezetten a helyes légzéstechnikára épülő mozgásforma.

De lássuk hát a helyes légzés előnyeit.A helyes légzés segít a helyes testtartás kialakításában. Görnyedt háttal, behúzott hassal ugyanis csökken a tüdő kapacitása, kevesebb levegő jut a tüdőbe, így romlik a koncentráció, fáradékonyabbak leszünk. A görnyedt testtartás növeli az érzelmi és idegi feszültséget, esélyt adunk a depresszió kialakulásának, ezért törekedjünk rá, hogy a gerincünk mindig legyen egyenes.
Minél inkább megnő a szervezet oxigén felvétele, annál inkább javul az agy működése, jobban és hosszabb ideig tudunk koncentrálni, tisztábban, gyorsabban gondolkodunk.

Energikusabbá válunk, nő a kitartásunk, oldódik bennünk a stressz, a feszültség.A helyes légzés segít a légzőszervi problémákon, enyhíti, vagy gyógyítja azokat. Kiválóan felgyorsítja a méregtelenítést és a keringési problémák esetében is jól alkalmazható. Serkenti az immunrendszer működését.
Egyes szakemberek a fájdalomcsillapításhoz is felhasználnak különböző légzési technikákat.

Ilyenkor a kilégzés során a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus, nyugtató hatása érvényesül, így képesek a gyakorlatok csökkenteni a fájdalmat. Nyilván nem lehet célja a fájdalom teljes megszüntetése, azonban sok esetben az is nagy eredmény, ha a fájdalom csökken.

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.