Csoki nyuszi húsvétra- Mi alapján válasszunk?
- Dátum: 2013.03.29., 20:51
Nemsokára itt a húsvét, a boltokban pedig már hetek óta tart a csoki nyuszik inváziója, a választék végtelen, különböző méretben, árban és minőségben kínálják számunkra az ünnepi édességeket. Hogyan válasszunk megfelelő csoki nyuszit gyerekeink számára?
Nem kell bonyolult dologra gondolni, mi összeszedtünk pár szempontot, amelyet fogyasztóvédelmi szakemberek is figyelmünkbe ajánlanak, annak érdekében, hogy a jó minőség érvényesüljön.
Minden csoki nyuszi vagy tojás terméken fel van tüntetve, hogy miből készült. Az étcsokoládés, vagy tejcsokoládés készítmények többnyire finomak és jó minőségűk. De nagyon sok az étbevonós és tejbevonós termék is, ezek általában nagyobbak és olcsóbbak, viszont egészségtelenebbek, valamint ízük sem jó. Az étbevonós, tejbevonós csokikban keményített növényi zsírok vannak, amelyek nem túl egészségesek szervezetünk számára.
A sütőipari termékeknél is egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy milyen minőségű margarint használnak fel készítésükkor. Ez azért fontos szempont, mert a rossz minőségű margarinok telítetett zsírokban gazdagok, vagyis egészségtelenek, mivel növelik a koleszterin szintet. Az Országos Táplálkozástudományi Intézet honlapján sokféle élelmiszerekkel kapcsolatos ajánlásokat olvashatunk, valamint közzétettek egy olyan listát is, amely alapján informálódhatunk a különböző cégek termékeiről, például transzzsírtartalmuk szempontjából.
Visszatérve a húsvéti nyuszikra, érdemes odafigyelni a minőségre, hiszen többnyire gyerekeknek szánjuk, és nagy különbségek lehetnek a termékek között. Ahogy említettük az étbevonós, vagy tejbevonós csokik olcsóbbak, de egészségtelenebbek és ízük sem olyan jó. Mivel a tejcsokoládés és étcsokoládés nyuszik tartalmaznak kakaóvajat, ízük felismerhetően jobb, ráadásul a kakaóvaj tulajdonsága miatt testhőmérsékleten olvad, ami utánozhatatlan krémességet kölcsönöz a csokinak, és még illata is egészen más, mint a bevonós termékeké.
Fotó: sxc.hu
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.
Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.