Menü

Az öregedést is gátolja: E vitamin

  • Dátum: 2013.04.01., 00:36

Az E vitamin az A vitaminnal együtt védi a tüdőnket a levegő szennyeződéseitől. Ennek  hatása következtében kevésbé vagyunk fáradékonyak.

Aki megfelelő mennyiséget juttat be a szervezetébe ebből a létfontosságú vitaminból, azon később jelennek meg az öregedés jelei, mint azon, aki ebből kevesebbet fogyaszt. Ez annak köszönhető, hogy ez a vitamin késleltetni tudja az oxidáció miatt jelentkező öregedést. Az E vitamint szedő embereknek jobb az állóképessége, mivel az segíti a szervezetünk oxigénellátását.

Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kor kialakulását. Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. E vitamin szedése nagyon fontos olyanoknál, akik légszennyeződésnek vannak kitéve.

E vitamint tartalmazó élelmiszerek: a búzacsíra olaj, a napraforgómag, a mogyoró, a mandula, az édesburgonya és a müzli. Felszívódását segíti a C-vitamin és a szelén fogyasztása.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.