Menü

Cserépedényben ízletesen, egészségesen

  • Dátum: 2013.04.01., 00:57

Az egyik legkényelmesebb, ráadásul legegészségesebb ételkészítési mód a cserépedényben való sütés. Nagy előnye, hogy az ételek így megőrzik vitamintartalmukat, s mivel nem adunk hozzájuk zsiradékot, így kalóriaszegények is.

A cserépedényt vagy római tálat az első használatkor legalább két órát áztassuk vízben, de a későbbiek során is mindig legalább fél-egy órát merítsük vízbe, hogy jól megszívja magát.   A vízben megáztatott cserép pórusaiból a hő hatására kiáramló gőz puhítja meg a belerakott nyersanyagot. A cserépedényben készült ételek íze a lehető legjobb, hiszen a hosszú párolási-sütési folyamat alatt bőven van idő arra, hogy jól összeérjenek a különféle ízű nyersanyagok.

Az edényt csak hideg sütőbe szabad betenni, különben elpattanhat. Fokozatosan kapcsoljunk feljebb, a kellő hőmérsékletig, hogy az edény ne egyszerre melegedjen fel.  Az általános sütési hőmérséklet 200-220 °C fok, ami a gázsütő 4-5-ös fokozatának felel meg. Ha pirítani is akarjuk az ételt, az utolsó fél órában vegyük le a tál tejét. Vigyázzunk, az edény nagyon forró, vastag kesztyűvel nyúljunk hozzá.

A cserépedényt soha nem szabad súrolószerrel tisztítani, legjobb, ha tálalás után meleg vizet engedünk bele, s ebbe sót szórunk. A só ugyanis feloldja az odaragadt ételmaradékot, s így az könnyen eltávolítható.

Fotó: sxc.hu

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.