Menü

Áprilistól a patikus is követheti a beteg gyógyszerkiváltását

  • Dátum: 2013.04.03., 19:37

Lejárt a három hónapos felkészülési időszak, így április elsejétől a gyógyszerészek követhetik a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását.

Ennek értelmében a gyógyszerész - ha a beteg nem tesz külön tiltó nyilatkozatot - a TAJ-szám alapján a gyógyszer- és betegbiztonság javítása érdekében jogosult lesz lekérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából egy évre visszamenőleg a beteg korábbi vényköteles gyógyszereire vonatkozó adatokat, például a gyógyszerkiváltás idejét, a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét.

A betekintés alól kivételt képeznek a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának tájékoztatása szerint ez év januárjában lépett hatályba az a rendeletmódosítás, amely az alapszintű gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzés elemeit - például az egyes gyógyszerek közötti káros hatások (interakciók), azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből eredő kockázatok feltárását, a beteg-együttműködés javítását - is tartalmazza.

Ehhez a szakmai tevékenységhez kapnak vényenként állami támogatást a patikák. Az úgynevezett szolgáltatási díj finanszírozására az E-Alapban 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben.

A szabályozás segíti a gyógyszerészt a generikus helyettesítésben, a beteg által szedett megfelelő gyógyszer kiválasztásában, a párhuzamos gyógyszerkiváltások, gyógyszerkölcsönhatások felderítésében, a mellékhatások azonosításában.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatai, valamint a gyógyszerészi szakmai szervezetek bevonásával a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) módszertani felügyeletével elkészült és az intézet honlapján (kollegium.gyemszi.hu) elérhető a szakmai irányelv.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.