Menü

Egy havi fizetést pazarolhatunk el a fürdéssel!

  • Dátum: 2013.04.12., 19:10

Az utóbbi száz évben a technológia rohamos fejlődésével egyenes arányban csökkent a víz értéke hazánkban is. Az emberek többsége manapság a vizet olyan magától értetődőnek tekinti, mint a levegővételt, ezért felhasználásakor sem figyelnek oda a takarékosságra.

A magyarok többsége a napi tisztálkodás során többségében a fürdést választja, ami átlagban 150-250 liter vizet is igényel, addig zuhanyzással akár 70 liter víz is megtakarítható. A különbség éves szinten akár 25.000 liter, illetve 18.750 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft évente. Nem szólva arról, hogy évente akár 100 m3 vizet is megóvhat egy család, ha a fürdés helyett a zuhanyzást választja

Magyarországon és Európa vezető országaiban évszázadokig luxus volt a fürdés, a fürdőszobák is csak a 19. század végén jelentek meg a hazai nagy-, illetve középpolgári lakásokban. 1960-ban a magyar lakások csupán 17,5százalékában volt fürdőszoba, a vízvezeték-hálózat széleskörű kiépítésével azonban gyorsan behoztuk lemaradásunkat. Ma már nem ritka az olyan ház, ahol több fürdőszoba van, az elmúlt ötven évben pedig széles körben elterjedté vált a napi fürdés is.

Az ivóvízbázisunk védelmének fontossága, a felszín alatti és feletti vízkészletünk megóvása sajnos csak a katasztrófák – aszályok, árvizek – idején kerül előtérbe, s ahogy megszűnik a baj, azzal a figyelem is apad. Az öt regionális víziközmű-szolgáltató ezért indított kampányt, amiről részletesen az avizertek.hu oldalon olvashatunk.

Fotó: sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.