Menü

A tavasz étele a medvehagyma

  • Dátum: 2013.04.13., 21:04

Néhány éve fedeztük fel újra, s azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma. A Bakonyban több helyütt fesztiválokat is rendeznek tavasszal, szedésre ösztönözve az érdeklődőket, jóféle ételek kóstolására csábítva őket, de természetesen recepteket is adnak.

A medvehagyma évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagyma illatú  levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

A medvehagymát legjobb frissen készítve fogyasztani, de le is fagyasztható, s akkor télen is élvezhetjük  különleges ízét.

Medvehagymából nagyon finom krémleves főzhető, egy-két szem burgonyával, tejszínnel. Megfőzhetjük a spenóthoz hasonlóan is. Nagyon finom a medvehagymás pogácsa, de a vajas kenyér is, ha apróra vágott medvehagymával szórjuk meg. Készíthetünk belőle pestót is, magokkal, olivaolajjal keverve a medvehagymát.

Fotó: valivolgy.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.