Menü

Veszélyes lehet a gyermekek médiaszereplései

  • Dátum: 2013.04.13., 20:37

Minél fiatalabb egy felhasználó, annál kevesebb gondot fordít a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, és sokan személyes adatokat tesznek közzé magukról.

A gyermekek védelme szempontjából az új médiaszabályozás fontos eleme, hogy már az interneten megnézhető televíziós műsorokat is kezeli – mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja a szervezet által e témában szervezett szakmai beszélgetésen pénteken, Budapesten.

Koltay András a fiatalkorúak és a gyermekek médiabeli megjelenítéséről és szerepeltetéséről szóló szakmai beszélgetésen alapvető társadalmi érdeknek nevezte a kiskorúak zavartalan fejlődését, ezért – mint mondta – a hatóság fellép az ezt megzavaró esetek ellen.

Hangsúlyozta: bár a testület nem az egyéni jogsérelmek orvoslását végzi, a kiskorúak emberi méltóságának megsértése olyan közügy, amely miatt fel kell lépnie.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a médiaszolgáltatók ismerik az idevágó jogi és sajtóetikai szabályokat, ezért az ilyen ügyek száma elenyésző, 1996 óta nem érte el a tízet.

Lux Ágnes, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársa emlékeztetett a beszélgetés apropójára, arra, hogy az ombudsman a médiahatóság feladataként jelölte meg a médiaszakmai egyeztetést a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló jelentésében.
Elmondta: a biztos munkájának alapja, hogy minden 18 év alattit külön védelem illet meg az igazságszolgáltatási eljárásokban, függetlenül attól, hogy tanúként, áldozatként vagy elkövetőként vesz részt abban.

A magánéletük tiszteletben tartásának kérdése leggyakrabban a média munkájával, a többi közt a bírósági tudósításokkal kapcsolatban merül fel – tette hozzá.
Emlékeztetett olyan ügyekre, amelyek kiskorú elkövetőkről szóltak, és azt mondta: normális esetben ezen ügyek szereplőinek nevét sem kellene tudnunk.

Parti Katalin (Országos Kriminológiai Intézet) kutatási eredményeket ismertetett a fiatalok internethasználatáról és a rájuk leselkedő veszélyekről. Mint mondta: a 9-16 évesek 24 százaléka már a mobiltelefonján is rendszeresen internetezik, és zömében a közösségi oldalakat látogatja.

Közlése szerint a fiatalok átlagosan hétévesen kezdik használni a világhálót, de időről időre egyre fiatalabb korban használják azt a gyermekek, várhatóan 5-6 éves korra stabilizálódik majd ez a kor.

Problémának nevezte, hogy minél fiatalabb egy felhasználó, annál kevesebb gondot fordít a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, és azt is, hogy sokan személyes adatokat tesznek közzé magukról.

Somogyvári Katalin (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép- és hangfelvételek személyes adatnak minősülnek, a kiskorúak esetében pedig például az egészségi adatok számítanak olyan különleges adatnak, amelynek bemutatásához  elengedhetetlen a kiskorú képviselőjének írásos hozzájárulása.

Hangsúlyozta: a bírósági tárgyalások és az ítélethirdetés nyilvánossága nem azt jelenti, hogy az ott elhangzottakból bármilyen személyes vagy különleges adat szabadon felhasználható lenne a médiában.

Fotó: sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.