Menü

Mi köze a szaglásnak a szerelemhez?

  • Dátum: 2013.04.14., 23:30

Mielőtt az gondolnánk, hogy olyan parfümökről lesz szó a következőkben, amelyek vonzerőt adnak használóiknak és vágyat ébresztenek a kiszemelt „nagy Ő”-ben, szeretnénk leszögezni, hogy teljesen másfelé kalandoztunk ezúttal.

A párválasztás örökzöld téma, hiszen mindenkit érint, ennek megfelelően nagyon változatos diskurzusokat folytatunk róla. Hétköznapi párbeszédben ezzel kapcsolatban főként olyan témák merülnek fel, hogy például mi tetszik a másikon, a külső vagy a belső tulajdonságok számítanak-e, van-e szerelem első látásra, és egzisztenciális szempontokat is boncolgatni szoktunk.

A társadalomtudományok gyakran eloszlatják az igaz szerelem illúzióját azzal, hogy többek között olyan állításokat hangoztatnak, mint például „diploma házasodik diplomával”. Aztán például a pszichológia a párválasztással kapcsolatban szintén más jelenségeket, és tényezőket emel ki, mint az önértékelés, szülőkhöz való viszony hatása, és így tovább.

Mindezek egyszerre igazak és hamisak is. A párválasztás, mint az élet egyik fontos és meghatározó feladata, nagyon bonyolult, többtényezős folyamatot takar. Mi is szeretnénk plusz egy érdekes szempontot felhozni, ez pedig a szaglás szerepe.

Meglepő módon, már a méhen belül érzékelünk szagokat, születés után egyből képesek vagyunk felismerni az anya testszagát. Hajlamosak vagyunk kevesebb jelentőséget tulajdonítani a szaglásnak a világ megismerésében betöltött szerepével kapcsolatban. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a párválasztásban is van ennek az érzékelésnek jelentősége.  Különböző mirigyeink tejszerű váladékot termelnek, melyek közel 200 vegyületet tartalmaznak, ezek egyedi kombinációt mutatnak minden embernél, akárcsak az ujjlenyomat.

Szakemberek szerint testszag alapján fel tudjuk mérni többek között azt is, hogy a másik ember immunrendszere milyen állapotban van. Bővebben, a másik testszaga nem tudatos szinten genetikai információt közöl velünk, ami azzal kapcsolatos, hogy mennyire passzolunk egymáshoz. Mindez egy más szinten nézve végső soron a születendő utódok egészségére nézve fontos.

Ha még mindig kételkedve olvassuk a valóban furcsának tűnő megállapításokat, gondoljunk bele, hogy mennyi mindent képesek vagyunk megkülönböztetni szaglás alapján, például el tudjuk különíteni az öregség és a fiatalság szagát. És arra is végeztek kísérleteket, hogy a félelmet szaglás útján is tudjuk érzékelni, ahogyan az örömöt is.

Mindezek alapján tehát érdemes megfontolnunk azt, hogy ne csak nyitott szemmel, hanem „nyitott” orral is járjunk a világban.

Fotó: sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.