Menü

Zöld példával járnak az élen

  • Dátum: 2013.04.14., 20:11

Nyilvános és látogatható úgynevezett minta lakást alakított ki és rendezett be a veszprémi Kör Alapítvány a belvárosban, ahol az érdeklődők nemcsak hasznos tippeket, tanácsokat kaphatnak arról, miként alakíthatják át otthonukat környezetbarátabbá, energiatakarékosabbá, hanem lehetőségük van jogi tanácsadásra, vagy bizonyos zöld eszközök kölcsönzésére is.

- Ezt a zöld lakot azért hoztuk létre, hogy ne csak beszéljünk a környezetbarát, energiatakarékos otthonokról, hanem meg is mutassuk, miként alakíthatjuk, változtathatjuk át saját lakásunkat zöldebbé - kezdte Mátyás Mónika, a veszprémi Kör Alapítvány elnöke, aki egyben környezeti tanácsadó is. - Igyekeztünk figyelembe venni a mai magyar családok anyagi kondícióit is, tehát például nem geotermikus fűtési rendszert vezettünk be, mert tisztában vagyunk vele, hogy ezt jelenleg csak kevesen tehetik meg. Ésszerűen, költséghatékonyan kivitelezhető, egyszerű és nagyszerű ötleteket valósítottunk meg, amiket bárki saját lakásában is képes megoldani.

Az egyetlen komolyabb beruházás az a napelemek felszerelése volt a mintegy 100 négyzetméteres mintalakáson. Az épület teljes energia szükségletét ellátják ezek az elemek, ráadásul közvetlenül a hálózatra termelik az áramot, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre állási díjon kívül nincs áramszámlája a háznak.

A fűtést gázzal oldják meg, de a régi, pazarló kazánt környezetkímélő turbókazánra cserélték és tökéletesítették a hőszigetelést is.
A vízvezeték rendszerről el kell mondani, hogy a WC öblítését az esővíztartályból is meg tudják oldani. Tudniillik szelepekkel átállíthatóak a WC tartályhoz kapcsolódó vezetékek, s ha éppen fagy, vagyis nem használható az esővízgyűjtő kád, akkor a hagyományos vízvezetékből dolgozik a toalett, máskülönben az esővizet használja az öblítésre.

A lakás berendezésének többsége újrahasznosítható anyagokból készült. Például a nappaliban található kanapé, vagy az előszoba bútor raklapokból készült. A fogasok rendkívül kreatív ötlet alapján készültek el: a helyi piacon szereztek néhány nagyon régi evőeszközt, amiket egy helyi kovácsnál meghajlíttattak, s ez került fel az előszobafalra. A fürdőszobában is találunk egy remek ötletet: a zuhanytálca nem a megszokott műanyagból készült, hanem folyami kavicsokkal rakták ki a tusoló alját, ami nemcsak esztétikus látványt nyújt, hanem masszírozza a talpat, ami igen kellemes érzés.

- A célunk az is, hogy rávilágítsunk arra, más funkciót is kaphatnak a különböző használati tárgyak és pár száz forintos beruházással, a helyi munkaerőt alkalmazva ötletes, kreatív, látványos berendezésekhez, eszközökhöz juthatunk hozzá. Fontosnak érezzük, hogy tudatosítsuk azt is az emberekben, a zöld szempontok néha azt jelentik, lejjebb kell adnunk a kényelmi elvárásainkból, ám cserébe környezetbarát, energia kímélő, olcsó tárgyakhoz, eszközökhöz jutunk hozzá - hangsúlyozta Mátyás Mónika.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.