Menü

Háztartási praktika : szódabikarbóna a testápolásban

  • Dátum: 2013.04.18., 15:02

A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és tompító hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje.

Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. Mire tudjuk népi bölcsességünkben már régóta szereplő szódabikarbónánkat használni? Kezdjük a testápolással!
Készítsünk fluor mentes fogkrémet. Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. A fogfehérítést is elvégzi, nemcsak a tisztítást.Szájfrissítéshez tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vízbe és öblögessük szánkat. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

A szódabikarbóna a  szájápoláshoz használt eszközök tisztítására is alkalmas. Ehhez áztassuk be szájápolási eszközeinket a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

Bőr-és testradír lehet, ha 3 rész szódabikarbónát, 1 rész vízzel összekeverünk. Ezzel dörzsöljük át körkörös mozdulatokkal finoman bőrünket, majd öblítsük le tiszta vízzel. Mindennapos használatra is ajánlott.Rovarcsípések esetén, kavarjunk össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kenjük az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyünk egy kis szódabikarbónát a kezünkbe és dörzsöljük be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.
Kéztisztításra keverjünk össze 3 rész szódabikarbónát, 1 rész vízzel, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

Az ecet csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztassuk a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékében.

Fél csésze szódabikarbónát adjunk a fürdővízbe, hogy semlegesítse a savakat bőrön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bőrt nagyon puhává is varázsolja.Végül oldjunk fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztassuk benne lábfejünket, meg fogja nyugtatni lábat.

Fotó:
sxc.hu

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.