Menü

Új Neuropathia Centrum nyílt Debrecenben

  • Dátum: 2013.04.24., 21:05

Új Neuropathia Centrum nyílt meg a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében. Az új rendelőben a cukorbetegség súlyos szövődményét diagnosztizálják és gyógyítják.

Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és gyógyításával megelőzhető. Májustól több neuropathiás beteget tudnak fogadni Kelet-Magyarországon is. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében nyílt meg ugyanis a tizenegyedik Neuropathia Centrum az országban.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek közel 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros neuropathiát, az autonóm neuropathiát és a szenzoros neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli fájdalmat, zsibbadást tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Magyarországon már egyre több helyen végeznek neuropathia vizsgálatot, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Áprilisban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében kezdte meg működését a 11. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat támogatta közel 500 ezer forint értékben. Az új centrumban a betegség felismerését segítő korszerű eszközök, neurométer és humán kardiovaszkuláris diagnosztikai állomás segíti az orvosok munkáját. Az együttműködés keretében a Neuropathia Centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzést is kapnak.

„Szakembereink évente hat-hétszáz beteget   láthatnak el a jól felszerelt rendelőben. Így az eddiginél több embernek tudunk segíteni a betegség időben történő felismerésében.” – mondta el Dr. Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum vezetője.„Eddig nyolc neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum és két szakrendelő megnyitásához nyújtottunk segítséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden és Győrben is fogadják a neuropathiás betegeket.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

A vizsgálati helyek számának növekedése miatt 2012-ben már 4300, 2013-ban várhatóan 5000 beteget tudnak fogadni a centrumok. A Wörwag Pharma továbbra is segíteni kívánja a neuropathia centrumok kialakítását. A következő időszakban Pécset, mint további egyetemi várost vonják be a programba.

Fotó:
sxc.hu

Forrás:
newsbrakers.com

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.