Menü

Tyúkhúr a félre ismert

  • Dátum: 2013.05.01., 21:51

Őszintén szólva a kerttel rendelkezők jó rész dühös, ha a paprika, paradicsom, s egyéb magunk ültette, vetette növény között megjelent a tyúkhúr. Azután, ha elkezd tájékozódni, kérdezősködni, rájön, hogy a tyúkhúr a nem baj növények közé tartozik.

Nem baj, ha ott van a szőlőben és a gyümölcsösben. Nem baj, ha ott van, mert megőrzi a talaj szerkezetét, párologtatásával jobb mikroklímát biztosít, és jelentősen késlelteti a veszélyesebb gyomnövények  megjelenését. A gyümölcsösökben a tyúkhúr amolyan gyeppótlóként „működik”, viszont kevesebb vizet von el a kultúrnövénytől, mint a fű. Nem baj, ha ott van a zöldséges kert egy szegletében, mert kiváló levest vagy főzeléket lehet belőle készíteni, de salátaként is megállja a helyét, de soha nem önmagába használjuk, hanem keverjük más növényekkel.

Fogyasztható a levele, a szára és a virága is. A tyúkhúr íze kellemes, gyengéd, hihetetlenül finom, valami olyan, mint a tejes kukorica, olyasmi az íze, mint a zsenge fehérszőke kukoricahaj illata: édeskés, friss fűízű. A természetgyógyászati irodalomban lúgosító hatását emelik ki, illetve méregtelenítésre, májtisztításra ajánlják. A legújabb természetgyógyászati irodalmak a diabéteszes betegek fontos gyógynövényeként említik. Levele C-vitamint és foszfort tartalmaz.

  Érdemes a friss tavaszi levelekből szárítani egy adagot, salátákhoz, szendvicsekhez kiváló. Fontos tudni, hogy a tyúkhúr virága mindig fehér, ha hozzá hasonló, de más színű virágú növényt találunk a kertben, még véletlenül se használjuk fel.

Fotó:
kolibrikertészet.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.