Menü

Ehető virágok

  • Dátum: 2013.05.05., 21:15

Legutóbb egy esküvőszervezésről szóló tv műsorban a menyasszony arról próbálta meggyőzni jövendőbelijét, milyen finom, s milyen látványos egyben  a pezsgő hibiszkusszal. Hogy a farmon nevelkedett, s jórészt ott is dolgozó férfiúnak mi volt a véleménye, az most mindegy, számunkra a lényeg, hogy az ehető virágok egyike a hibiszkusz.

Az ehető virágokat ma még általában az exkluzív éttermekben tálalják, jobbára díszként. Szakértők azt ajánlják, hogy akinek ismeretlen az ehető virág, az elé elsőre ne rakjunk egy egész rózsafejet, hanem szedjük apróbb „alkatrészeire” azt. A virágok egyébként nem csak nyersen fogyaszthatók, hiszen hallottunk már virágból készült szörpökről, lekvárokról  is. Ha virágot akarunk tálalni, mindenképpen saját kertünkből, vagy megbízható helyről származóval tegyük, mert fontos tudni, mikor permetezték. Hasonló okból nem ajánlatos útmenti bodzabokorról, csipkebokorról virágot, bogyót szedni, hiszen azok az kipufogó gázok miatt erősen szennyezettek.

A legismertebb ehető virágok: levendula, bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező), rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfű virága és a hársfa virág. Kevésbé ismertek:  kaporvirág, , tökfélék virága (a cukkinié is), banán virága, kardvirág, kankalin,  yukka, orgona, sásliliom, pitypang, sarkantyúka, szegfű, tulipán, zsálya, hibiszkusz. A későbbiekben tanácsot is adunk, milyen virágot, mihez kínáljunk.

Fotó:
sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.