Menü

Ehető virágok

  • Dátum: 2013.05.05., 21:15

Legutóbb egy esküvőszervezésről szóló tv műsorban a menyasszony arról próbálta meggyőzni jövendőbelijét, milyen finom, s milyen látványos egyben  a pezsgő hibiszkusszal. Hogy a farmon nevelkedett, s jórészt ott is dolgozó férfiúnak mi volt a véleménye, az most mindegy, számunkra a lényeg, hogy az ehető virágok egyike a hibiszkusz.

Az ehető virágokat ma még általában az exkluzív éttermekben tálalják, jobbára díszként. Szakértők azt ajánlják, hogy akinek ismeretlen az ehető virág, az elé elsőre ne rakjunk egy egész rózsafejet, hanem szedjük apróbb „alkatrészeire” azt. A virágok egyébként nem csak nyersen fogyaszthatók, hiszen hallottunk már virágból készült szörpökről, lekvárokról  is. Ha virágot akarunk tálalni, mindenképpen saját kertünkből, vagy megbízható helyről származóval tegyük, mert fontos tudni, mikor permetezték. Hasonló okból nem ajánlatos útmenti bodzabokorról, csipkebokorról virágot, bogyót szedni, hiszen azok az kipufogó gázok miatt erősen szennyezettek.

A legismertebb ehető virágok: levendula, bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező), rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfű virága és a hársfa virág. Kevésbé ismertek:  kaporvirág, , tökfélék virága (a cukkinié is), banán virága, kardvirág, kankalin,  yukka, orgona, sásliliom, pitypang, sarkantyúka, szegfű, tulipán, zsálya, hibiszkusz. A későbbiekben tanácsot is adunk, milyen virágot, mihez kínáljunk.

Fotó:
sxc.hu

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.