Nehéz ellenállni, de kell
- Dátum: 2013.05.07., 12:16
A gyors kaják, a nevükből is látszik, gyorsan kész vannak, nem kell pepecselni a konyhában, sőt, főzni sem kell, elég, ha beugrunk egy gyors étterembe. Sajnos az egészséget is gyorsan tönkre teheti.
Az ízfokozókkal és mesterséges anyagokkal teli ételeknek nehéz ellenállni, hiszen pont az a lényegük, hogy jó ízük legyen. Könnyű rákapni az ilyen ételekre, és onnantól kezdve a leszokás is nehéz, hiszen minek a konyhában szenvedni, mikor az tovább is tart és még olyan íze sincsen.
A gyerekekre különösen veszélyes, hiszen amúgy is elég, úgymond, kifinomult az ízlésük, nehéz beléjük diktálni a zöldséget és a főzeléket, hát még akkor, ha belekóstolnak a sajtburgerek és mirelit pizza világába. Mint ahogy az lenni szokott, megelőzni könnyebb a problémát, mint kezelni.
Sajtburgert és pizzát mi is tudunk otthon csinálni, friss hozzávalókból.
Hogy még keresgetni se kelljen, íme egy húspogácsa recept:
0,5 kg darált hús
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
1 teáskanál bors
1 teáskanál vegeta
két csipet oregánó
két csipet majoránna
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál paprika
2 evőkanál barbecue szósz
1 db tojás
Ezeket jól összegyúrjuk, majd lapított pogácsákat gyártunk belőle. Tálcán fagyasszuk őket egyesével, így később egy zacskóban kis helyen is elfér.
Friss zöldségeket használhatunk hozzá, ugyanígy az internet segítségével pizzatésztát és szószt is készíthetünk, ami még jobban fog ízleni a gyerekeknek (és nekünk is), mint a mirelit.
Hogy zöldségevésre hogyan kell rávenni a gyermeket, tapasztalat híján, sajnos nem tudom, de egy tanácsot olvastam nem rég, mikor egy répatortát csináltam. A recept írója azt is feljegyezte a hozzávalókhoz, hogy mivel a gyerekek nem tudják, hogy répa is van benne, így szokta rávenni őket, hogy valamennyi zöldséget azért egyenek.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.